Utazás

Kilakoltatták az olasz Robinson Crusoe-t, aki 32 évig lakott egyedül egy szigeten

Hosszú évek után feladta a harcot, és engedett a hatóságok nyomásának Mauro Morandi, aki 1989 óta élt magányosan a Szardíniától északra található szigeten.

Az olasz Robinson Crusoe hazamegy

A most 81 éves Mauro Morandi akkor bukkant rá Budellire – Szardínia egyik kisebb szigetére, amely rózsaszín homokos tengerpartjáról híres –, amikor lerobbant a katamaránja. A korábban tornatanárként dolgozó modenai férfinak elege volt a társadalomból és az olasz politikai helyzetből, és készen állt felhagyni régi életével, bár eredetileg úgy tervezte, sokkal messzebbre megy. A The Guardian azt írja, ekkor véletlenül megtudta, hogy a sziget karbantartója éppen nyugdíjba készül, ezért úgy döntött, felhagy a hajós kirándulásával, és átveszi a posztot. Mindez még 1989-ben, vagyis 32 éve történt.

„Egy csomó mindenből elegem volt: a fogyasztói társadalomból, az olasz politikai helyzetből. Úgy döntöttem, hogy egy lakatlan szigetre költözöm Polinéziában, távol a civilizációtól. Új életet akartam kezdeni, közel a természethez” – idézi a hvg.hu Morandi 2018-ban adott interjúját a BBC-nek.

Azóta Morandi egy második világháborús bunkerben élt a tengerparton, teljesen egyedül – ezért gyakran hívják az olasz Robinson Crusoe-nak is. A Budellin töltött több mint három évtized alatt Morandi a sziget minden kavicsát, fáját és állatfaját megismerte. Évekig minden probléma nélkül védte a szigetet, rendben tartotta az ösvényeket és strandokat, és oktatta az odaérkező turistákat a hely ökoszisztémájával kapcsolatban. Most azonban kénytelen tovább állni, ugyanis a sziget tulajdonosai többször is felszólították erre.

Budelli 2016 óta tartozik a La Maddalena nemzeti park fennhatósága alá, akik környezetvédelmi oktatóközpontot szeretnének létrehozni Morandi egykori lakóhelyén. Korábban magántulajdonban volt a sziget, azonban a vállalat csődbe ment. 2013-ban még úgy volt, egy üzletember veszi meg, aki a tervek szerint a posztján hagyta volna Morandit, de ez a tiltakozások és az olasz kormány közbelépése nyomán nem valósult meg. Végül három évvel később egy szardíniai bíró úgy döntött, hogy Budellinek újra állami tulajdonba kell kerülnie.

Bár korábban 70 ezren aláírtak azt a petíciót Morandiért, melyben felszólították az olasz kormányt arra, hogy engedélyezzék a férfi maradását maradását, az olasz Robinson Crusoe vasárnap bejelentette a Facebook-oldalán a végleges döntését, miszerint távozik Budelliről. „Feladtam a harcot. Harminckét itt töltött év után nagyon szomorúan távozom” – írta. Egy kis bérelt lakásba költözik a La Maddalenán, a sziget legnagyobb városának szélén. „Csak bevásárolni megyek majd be, a maradék időben pedig magam leszek. Nem fog sokat változni az életem: továbbra is látni fogom a tengert.

Azt is hozzátette: reméli, hogy lesz, aki úgy óvja majd Budellit, ahogy ő tette.

Berlinben régóta őriznek egy nevezetes mellszobrot, melyről eddig úgy hitték, Leonardo da Vinci műve. A kutatók azonban alaposabban utánajárták az alkotás eredetének.

Leadfotó: 123rf.com

Oldalak

Utazás
Sztárok
Ha Tóth Gabi és Krausz Gábor még együtt lennének, akkor valószínűleg az utóbbinak nagy beleszólása lett volna, hogyan is nézzen ki a konyha.
Sztárok
Különleges végső nyughelyet választottak Vágó Istvánnak. A szerettei úgy döntöttek, hogy nem akarnak számára nyilvános sírhelyet.
Sztárok
Anne Hathaway ma már sikert sikerre halmoz, volt idő azonban, amikor korántsem alakultak számára könnyen a dolgok – a színésznő nemrég bővebben is beszélt múltbeli megpróbáltatásairól egy interjúban.