Lifestyle

Klikkesedés a munkahelyen: van egy pont, ami után már nem kell eltűrni

Minden munkahelyen akarva-akaratlanul is kialakulnak különféle klikkek. Hogy meddig egészséges a csoportokba tömörülés, arról szakértőnk, Őri Júlia business-és management coach árulja el véleményét.

Csoportok a munkahelyen

Szinte minden közösségben, munkahelyen előfordul, hogy kisebb-nagyobb létszámú csoportok, klikkek alakulnak ki. Nagyon különböző témák köré tud szerveződni egy csoport. Ebből a szempontból nem is tartom problémának. Szerintem jót tesz a közérzetünknek, ha a munkahelyen is van olyan csoport, közösség, amihez kapcsolódni, tartozni tudunk. Ha ez sporthoz, életmódhoz, közös hobbihoz, szabadidő eltöltéséhez kapcsolódó csoportot jelent, akkor biztosan jó érzéssel tölt el minket is, ha akár munkaidő alatt tudunk pár szót beszélgetni a kedvenc területünkről. A csoporthoz tartozás érzése fontos, biztonságot ad, és profitálhatunk belőle a megosztott információk alapján, vagy egyszerűen más nézőpont szerint nézzük a világot.

Mikor válik ez problémává? Benne legyek, vagy kimaradjak?

Valószínűleg észre sem vesszük az elején, ha a csoport gondolkodása, viselkedése megváltozik, hiszen mi is benne vagyunk, odatartozunk. Elkezd klikkesedni. Mik lehetnek a figyelmeztető jelek? Egyre többször fordul elő, hogy valakit kipécéznek, és rendszeresen negatív vagy sértő jelzőkkel illetnek. Kritizálják a viselkedését, az öltözködését, a családi életét, a megnyilvánulásait, és a sor végtelen. De ez akár kisebb –nagyobb létszámú csoport is lehet, akiket állandóan kritizálnak. Elkezdik másnak, többnek, különbnek érezni magukat. Ugyan működik a csoporton belül egy öntisztuló folyamat, a nem odavaló emberek egy idő után kihullanak. Ha valakinek nagyon eltérő az értékrendje, nagyon másképp látja a világot, akkor talán jobb is, ha kimarad a csoportból, mintsem folyamatos feszültséget okozzon a jelenlétével saját magának, és a csoportnak is.

A magam részéről addig tartozom egy csoporthoz, amíg azonosulni tudok a csoport értékrendjével, magatartási normáival, amíg komfortosan érzem magam abban a közegben, amíg érdekel a téma. Amint elkezdek feszülni, nem jól érezni magam, lépek, mégpedig kifelé. Ám sok embert a megszokás tart a csoportban, klikkben. Vagy csak a félelem, ha nem tartozik már közéjük, akkor milyen magányos lesz, milyen megjegyzéseket fog kapni.

Bennem a klikkesedéssel kapcsolatban negatív érzések és gondolatok jönnek elő. A klikk mindig kirekesztésről szól. Valakit valamiért nem engedünk magunk közé, nem alkotunk vele közösséget.

Lapozz, a cikk folytatódik a következő oldalon!

Fotó: wiseGEEK

Oldalak

Lifestyle
Utazás
A medvetámadások viszonylag ritkák, de ijesztőek. A szakértők elárulták, hogyan védheted meg magad és családodat, ha találkozol egy medvével az erdőben.
Sztárok
Sokaknak nincs lehetőségük a gyermekvállalásra fiatal felnőtt korukban, ennek ellenére viszont nem zárkóznak el tőle és később, akár 50 éves koruk felett is belevágnak egy gyermek felnevelésébe.
Lifestyle
Meg lehet állapítani valakiről ránézésre, hogy intelligens-e? Egy kutatás meglepő eredményre jutott!