Pilates - a test és a lélek összhangjáért

A pilates-módszert a világban több millióan gyakorolják. Nem véletlenül, hiszen nagyon hatékony mozgásforma: egyszerre szálkásítja a testet, miközben segít ellazulni, és a mindennapi stresszt elűzni.

 A pilates fitness módszer Joseph Hubertus Pilates nevéhez fűződik, aki Németországban 1880-ban született. Joseph születése óta angolkórban, asztmában, és ízületi fájdalmakban szenvedett, ezért is döntött úgy, hogy az életét a sportnak, és az egészséges test kialakításának fogja szentelni. Számos sport kipróbálása, és oktatása után, a megfelelő tudás birtokában kifejlesztett egy olyan mozgásformát, amely a nyugati világ anatómiai ismereteit ötvözi a keleti mozgáskultúra egyes eszközeivel. Eredetileg Contrologynak nevezte el az anatómiai alapokra épült módszerét, amelyben megtalálható a tai chi, a jóga, és a római harcmozgások egyes elemei.

Joseph hat alapelvet alkotott meg a módszeréhez:
-  a koncentráció, mely a tudatos mozgás kulcsa
-  az irányítás, ahol összefonódik az izmok, a mozgás, és a légzés koordinálása
-  a központosítás, amikor minden mozdulat az úgynevezett erőközpontból indul ki
-  a légzés: a megfelelő légzés a kulcs a tökéletes mozgás kialakításáért
-  az áramlás, amikor a gyakorlatok „áramló” mozgással vállnak egy egésszé
- és a precizitás, amelynek lényege: a gyakorlatok tökéletes elvégzése

A pilates gyakorlatok során nagy hangsúlyt kap a speciális légzéstechnika, és a pontosan kivitelezett mozdulatsor, amely egyszerre erősíti és nyújtja az izmokat. A rendszeresen végzett pilates gyakorlatok javítják a testtartást, a koordinációs készséget, és az általános erőnlétet.

A bonyolult mozdulatoktól mentes, kíméletes mozgásformát mindenki a saját ritmusában tudja végezni, melynek célja, a test és a lélek összhangjának megteremtése, miközben jótékonyan formálja a testet. A pilates torna a mozgást harmonikusabbá teszi, feszesíti, és szálkásítja az izomzatot, és még az olyan mélyen lévő izmokat is megmozgatja, amelyeket más edzések alkalmával nem használunk.

A speciálisan kifejlesztett gyakorlatok alkalmával megerősödik a test vázizomzata, mely a gerincünk tartásában fontos szerepet játszik. A pilates segít abban, hogy testünk harmonikusan erősödjön, miközben a mozgás-kultúránk egyre tudatosabbá válik. A jógához hasonlóan szellemi ellazulást eredményez, az órákon finom, halk zene szól, amely segít abban, hogy megszabaduljunk a stressztől, és kiegyensúlyozottá váljunk.

A módszer minden korosztály számára ajánlott, még azok is tudják gyakorolni, akiknek a mozgása valamilyen probléma miatt korlátozott. Ízületkímélő hatásából kifolyólag alkalmazható derékfájás, csípő, és más mozgásszervi betegségek esetén is.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!