Utazás

Titkok a tófenéken: ezt találnánk, ha leeresztenénk a Balatont

Érdekes történelmi leleteket rejt a magyar tenger, az iszapból pedig aranyat is lehetne bányászni.

Rejtélyek a Balaton mélyén

Ha a Balaton mesélni tudna… Valószínűleg sosem fedjük fel az összeset, de annyi biztos, hogy izgalmas titkokat rejt a Balaton. Míg korábban a halászok mendemondái számítottak a fő információforrásnak azt illetően, hogy mit rejt a tófenék, addig az elmúlt évtizedekben több alkalommal is végeztek búvárrégészeti felderítéseket is. Cikkünkben a legizgalmasabb eredményeket mutatjuk be.

Víz lévén magától értetődő, hogy az első dolog, ami eszünkbe jut, az elsüllyedt hajók. Valójában a katasztrófákat követően igyekeznek minden roncsot kiemelni a Balatonból, pár éve rábukkantak egy történelmi jelentőségű leletre Tihanynál, a hajóállomás környékén. A valószínűleg lapos aljú fadereglye száz-százötven éves lehet, mivel ilyen jellegűeket a 19. században és a 20. elején építettek. Egy részét azonban üledék takarja, ezért csak gondolják, hogy mintegy húsz méter hosszú lehet.

Ha már közlekedési eszközök, akkor azt se hagyjuk ki, hogy tucatnyi vadászrepülő is hever a Balaton mélyén, egyet pont nemrég találtak meg. Ezek a második világháború alatt zuhantak a tóba, az első egy angol bombázó volt Gyenesdiásnál, amit a háború végéig még 40-50 gép követett.

A háború után a strandokat és hajózási útvonalakat megtisztították a roncsoktól és egyéb vízbe került hadianyagoktól, mégis a mai napig pihennek repülők a Balaton mélyén, melyek időről időre-felszínre kerülnek. 1996-ban Balatonföldvárnál hozták fel egy Junkers-88-as német bombázó maradványait. 1999-ben egy nagyrészt épségben maradt szovjet Il-2-es csatarepülőt emeltek ki a vízből Balatonkenesénél, 2003-ban egy ugyanilyen gép motorját ásták ki az alsóörsi nádasból. Legutóbb egy 3,4-4 méter mélyen fekvő repülőgéproncsot találtak, ami a magyar légierő kötelékébe tartozott, a győri gépgyárban készülhetett, feltehetően légiharc közben, magyar pilótával csapódott a Balatonba. A búvárok felmérték a víz alatt maradt roncsok állapotát; a hetvencentis iszapban a motor viszonylag ép állapotban maradt, és további nagy méretű szerkezeti elemek is vannak még a tómederben.

A máig vízben heverő repülőknek sem a száma, sem a pontos helye nem ismert, vagy legalábbis nem nyilvános, mendemondák és félinformációk övezik. A balatoni roncsok felkutatásával egyedül nem tanácsos próbálkozni. A tó medrében heverő gépekben fel nem robbant bombák, üzemanyag és a pilóták maradványai is lehetnek.

És itt még mindig nincs vége a Balatonban található járműveknek, a mendemonda szerint ugyanis három sértetlen Tigris harckocsit is rejt a magyar tenger. A legenda szerint a harckocsikat a második világháború végén a visszavonuló német katonák süllyesztették a tóba. 1945 márciusában a befagyott Balatonra hajtottak, majd otthagyták a kocsikat, hogy visszavonuló társaikkal tarthassanak. A Tigrisekben elfogyott az üzemanyag, fölrobbantani nem akarták őket, ezért hogy ne kerüljön a közeledő szovjet csapatok kezére a három harckocsi, a megsemmisítésnek ezt a módját választották. A jég elolvadt, a Tigrisek pedig a tó mélyére süllyedtek. A mai napig nem tudni biztosan, hogy igaz-e a történet.

Cikkünk folytatódik, lapozz!

Oldalak

Utazás
Lifestyle
Veled is előfordult már, hogy amikor a leginkább komolynak kellett volna lenned, mert valaki rossz hírt közölt veled vagy esetleg egy temetésen voltál, rád jött a röhögőgörcs? Ez bizony rettentő...
Lifestyle
Döbbenetesen gyönyörű a látvány, de rettenetesen veszélyes helyzetet jelez előre.
Fashion&Beauty
Képzeld el, ahogy a nyári napfény megcsillan a fémes körmeiden, miközben egy frissítő italt kortyolsz a tetőtéri bárpultnál. Vagy ahogy valamelyik tengerparton élvezed a pihenést, és mikor...