Utazás

Bírni fogja a pénztárcád? Így változnak a szállásárak a Balatonnál idén

Egy szembetűnő adat: Balatonalmádiban idén csaknem 29 százalékkal nőtt egy főre egy éjszaka átlagára a Szallas.hu előfoglalási adatai szerint - hívja fel rá a figyelmet a Pénzcentrum.

Mit mutatnak a számok a Balatonnál?

Idén az április 17-ig megtett nyári előfoglalások alapján a bruttó szobaárbevételből és a vendégéjszakákból számítva az átlagos foglalási ár fejenként egy főre idén 12 429 Ft, amely tavalyhoz képest - ugyanezt az időszakot vizsgálva - közel 10%-os növekedést jelent - közölte a Pénzcentrum kérdésére a Szallas.hu. Balatonalmádiban a leglátványosabb az egy főre eső éjszakánkénti átlagár változása: a településen tavaly átlagosan 11 198 Ft/fő/éjszaka áron foglaltak az év elejétől április közepéig, ez 2024-re 14 421 forintra emelkedett, ami 28,78 százalékos növekedést jelent. Ugyanakkor Balatonalmádi esetében idén nőtt a szállásfoglaló oldalon lévő négycsillagos szobakínálat, ami meghozta a vendégek foglalási kedvét. Érthető tehát, hogy ez felfelé húzza a bruttó szobaár bevételből és a vendégéjszakák számából számított átlagárat és annak változását tavalyhoz képest.

A tíz legkeresettebb Balaton-parti település mindegyikén nőtt az egy főre jutó átlagos foglalási érték egy éjszakára, Balatonalmádi után a legnagyobb mértékű változás Balatonfüreden ment végbe (+17,31%), a képzeletbeli dobogó legalsó fokát pedig Keszthely foglalja el, ahol 15,48 százalékkal nőtt az egy főre eső éjszakánkénti átlagár a Szallas.hu előfoglalási adatai szerint, mint tavaly a vizsgált időszakban.

"Egy-egy település a fenti módon számított átlagárait befolyásolja, hogy a szálláskínálatban milyen arányban vannak a különböző szállástípusok (hotel, apartman stb.) és kategóriák (pl. 4-5 csillagos hotelek), és mit választanak a vendégek. Fontos kiegészítés, hogy ez egy pillanatnyi állás, a bentlévő foglalásokból számolunk, ezek esetében jelenleg a Balaton egészét nézve az apartmanokat foglalták többen, tehát összességében most alacsonyabb árat látunk ahhoz képest, amit majd a szezonhoz közeledve és a szezon alatt látunk, amikor már a hoteleket is nagyobb arányban foglalják a vendégek, hiszen elfogytak az olcsóbb helyek" - nyilatkozta a Szallas.hu.
Kattints a további képekért!

Már nincsen sok hátra, és hamarosan beindul a szezon a Balatonnál. Azonban az oda utazóknak készülniük kell néhány éles változásra.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Video Interjú Jakupcsek Gabriellával
Utazás
Sztárok
Tegnap este főleg, de még ma is szinte az egész ország Csoboth Kevin nevét skandálja. A skótok elleni bombagólját még sokszor meg fogjuk nézni.
Sztárok
Charlotte hercegnő már most lenyűgöző sportoló, édesanyja, Katalin hercegné nyomdokaiba lépve többféle sportot is szeret, a tenisztől a rögbiig. Ám egy sport különösen elrabolta a szívét: a futball.
Home&Design
Az orchidea az egyik legszebb virág az egész világon. Ha fordítunk egy kis időt a gondozására, akkor olyan gyönyörű lesz, mint még soha!