Káros lehet a túl sok D-vitamin? Erre a következtetésre jutottak a kutatók

Tudjuk, hogy a D-vitamin hiánya komoly betegségeket okozhat, ám mi történik akkor, ha többet szedünk belőle a kelleténél? Túl lehet egyáltalán adagolni? Ezekre a kérdésekre ad választ egy amerikai kutatás.

Komoly problémákat okozhat a túladagolás

Az amerikai lakosság közel 42 százaléka küzd D-vitamin-hiánnyal, ez pedig esetükben nagyban növeli a rák, szívbetegség és egyéb egészségügyi problémák kialakulását. A Koppenhágai Egyetem kutatói pedig most arra jutottak, hogy nem csak a vitamin hiánya okozhat ilyen gondokat, hanem a túladagolás is. A szakemberek közel 250 ezer ember vérét vizsgálták közel 7 éven keresztül és arra a következtetésre jutottak, hogy akik esetében a D-vitamin értéke 100 nmol/l érték fölött volt, megnőtt a stroke vagy koszorúér betegség következtében történő elhalálozás esélye.

Fotó: etsishats.com

Oldalak

Lifestyle
Mostanában egyre több olyan videós tartalmommal találkozhatsz a TikTokon, mely szerint a kenyér sokkal egészségesebb, ha fogyasztás előtt mélyhűtőben tárolod.
Lifestyle
A különleges ereklye rekordösszegért kelt el egy közelmúltbéli aukción. Az órát annak idején a Titanic legvagyonosabb áldozata, John Jacob Astor brit üzletember viselte.
Lifestyle
Te vagy esetleg a párod gyakran horkol éjszakánként? Nos, van egy titkos csodafegyver, amit bevethettek a probléma megszüntetése érdekében, és a szakemberek szerint jól működik. Mindössze egy dologra...