Lifestyle

Nem elválasztja, hanem összeköti a nemzeteket: elkészült az új Berlini fal- fotó

Az ukrán néppel való szolidaritás jelképeként jött létre A fal nevű projekt Berlinben, melyet az eredeti berlini fal leomlásának 33. évfordulója alkalmából lepleztek le.

Az új berlini fal nem elválaszt, hanem egyesít

Idén novemberben, az ukrán néppel való szolidaritás jelképeként jött létre A fal nevű projekt Berlinben. A tűzfal méretű kép egy ukrán és egy német művész közös alkotása. Andrij Kalkov és Dennis Schuster már az együttműködésüket is szimbolikusnak érezték, hiszen a közös munkával kívánták szemléletni, hogy Ukrajna az európai közösség része - írja az euronews.com. Katya Taylor, A fal című projekt kurátora szerint nem elég remélni, hogy Ukrajna előbb-utóbb az Európai Unió tagja lesz, hanem tenni kell azért minden lehetséges módon. Nem arról van szó, hogy mi Ukrajna érdeke, hanem arról, hogy közös értékeken osztozik Európával. A demokrácia, a szólásszabadság és az egyenlőség a közös értékrend három fő pillére A fal című projekt közreműködői szerint. A kockás absztrakció figurális elemeket is tartalmaz, az egér például a szólásszabadságot jelképezi.

Egy korszak vége

A berlini fal 1989. november 9-i leomlása az egész világ számára egy korszak végét jelentette. Huszonnyolc év kényszerű különélés után családok egyesülhettek és barátok találkozhattak végre újra - írja az europeana.eu. A hirtelen történt események mindenkit váratlanul értek, az NDK polgárai azonban ekkor már több hónapja politikai és gazdasági változásokat követeltek az utcára vonulva. A keletnémet kormány már nem tudta sokáig tartani magát és képtelen volt megakadályozni a lakosság újabb tömeges kivándorlását. November 9-én kora este a rendszer szóvivője azzal lepte meg az újságírókat, hogy zavarosan fogalmazva bejelentette: az NDK polgárai bármely határátkelőhelyen és külön engedély nélkül elhagyhatják az országot. A nyugati média is azon nyomban lehozta a hírt, és a bejelentés hatására több ezer kelet-berlini polgár indult meg a határátkelőhelyek felé. Zavarodottságukban és egyértelmű utasítások híján a határőrök felnyitották a sorompókat. A kelet-berliniek közel harminc év után először szabadon átléphettek a fal túloldalára. A vasfüggöny megnyílt, és új korszak kezdődött.

Az évforduló alkalmából összeszedtünk 10 tényt, amit valószínűleg nem tudtál a berlini falról. Kattints a galériára és lapozd végig a fotókat!

1. Idén 32 éve, 1989. november 9-én omlott le a berlini fal, amely évtizedekig a második világháború utáni Európa megosztottságának jelképe volt.1949-től 1961-ig, a fal megépítésének kezdetéig közel 3 millió keletnémet hagyta el az NDK-t. A falat elsősorban a további kivándorlás megakadályozása miatt kezdték el építeni.
Kattints a további képekért!

Ő volt a bájos Zsuzsanna nővér az Abigélben: Piros Ildikó 74 évesen is elbűvölően szép – fotók

Leadfotó: Fortepan / Horváth Péter, Fotó: Instagram / Ukranien Institute, Forrás: mult-kor.hu, europeana.eu

Oldalak

Lifestyle
Utazás
Messze van, hideg és eljutni is nagyon drága oda. A Déli-sarkra tényleg csak a kiváltságosok mehetnek el az életük során, sőt, az sem adatik meg mindenkinek, hogy egy utasszállító ablakából vessünk...
Lifestyle
Kíváncsi volt rá, milyen lehet, de a jelek szerint ez az egy alkalom elég is volt neki belőle.
Sztárok
Kalocsay Miklós nemcsak a szakmában, hanem a magánéletben is sikeresnek mondhatta magát, a sors azonban végül nem olyan jövőt szánt neki, mint amilyet elképzelt magának.