Egészség

Nagy a sérülésveszély a nyári sportoknál: így óvd meg magad a bajtól!

Tombol a nyár és beköszöntött a strandon népszerű sportok szezonja is. Sokan választanak a pihenés mellett aktív időtöltést a nyaralás ideje alatt, vagy a napfényes hétvégéken, hiszen ez is a feltöltődés egyik formája. Ortopéd-traumatológusként azonban fontosnak tartom felhívni a figyelmet rá, hogy milyen veszélyekkel kell számolni a legnépszerűbb nyári sportok űzése során, és hogyan előzhetjük meg a bajt?

Dr. Molnár Szabolcs - ortopéd traumatológus főorvos

Elhivatott vagyok a sportolók irányában, kedvenc orvosi területem a sportsérülések gyógyítása: egykor birkózó voltam, orvosként a magyar válogatott mellett is dolgozom. A Honvédkórház mellett a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben várom azokat, akiknek mozgásszervi panaszaik vannak. Specialitásom a gerincferdülés kezelése, de várok felnőtt- és gyermekortopédiai, valamint traumatológiai panasszal küzdőket is. Kérdésed van? Ide kattintva tudsz segítséget kérni!

A bemelegítés ilyenkor is fontos!

A két hagyományos és nagyon népszerű nyári sport a strandröplabda és a strandfoci. Mindkét mozgásforma nagyszerű szórakozást nyújt, azonban a homokos talaj és a hirtelen mozdulatok, sérülések veszélyét rejthetik. Gyakran fordul elő bokarándulás vagy vállficam, térdsérülés vagy szalag-szakadás, szerencsésebb esetekben húzódás, melyek komoly fájdalommal járnak és akár hosszú hetekre is a „kispadra” száműznek. Ezek elkerülésére ajánlott bemelegíteni a boka-, térd és vállízületeinket a meccsek előtt néhány egyszerű gyakorlattal. Amennyiben korábban már szenvedtünk ilyen sérülést, ne szégyelljünk térdvédőt vagy bokavédőt viselni, mely segítségével elkerülhetőek az újabb rándulások. Vállficamra való hajlam esetén pedig lehetőség szerint kerüljük a röplabdát, hiszen számos egyéb lehetőség kínálkozik a nyári sportszezonban ezen kívül is.

A vízibicikli vicces, de nem veszélytelen

A vízibicikli szintén a nyár sztárja a strandokon: párok, családok, baráti társaságok által is kedvelt szórakozás, melynek akár a csúszdás verzióját is választhatjuk. Ezzel kapcsolatban legtöbbször a leégés veszélyét szokták hangsúlyozni, hiszen a víz visszaveri a napfényt, így bőrünk erősebb UV sugárzásnak van kitéve. Ugyanakkor a mozgásszervi kockázatról is érdemes szót ejteni, hogy elkerülhessük a baleseteket. Az egyik legfontosabb a csúszásveszély (ez vitorlázás esetén is érvényes!), hiszen csúnya balesetek is történhetnek a vizes padló miatt.

Kerüljük a hirtelen mozdulatokat és inkább megfontoltabban változtassuk a helyünket a fedélzeten. A másik veszélyforrás a szűk hely a pedáloknál. Magasabb és hosszabb lábú biciklizők esetén nem ritkán fordul elő, hogy nincs elég hely a térdeknek, így kényelmetlen kényszertartást vesznek fel, vagy többször beütik a térdüket. Ezt ízületeink és porcaink sem szeretik, fájdalom és gyulladás lehet a vége, ezért tanácsosabb térdvédőt viselni, vagy átengedni a vezetést olyanoknak, akik jobban elférnek a pedál mögött. Mindig ellenőrizni kell a víz mélységét és a hőmérsékletét is mielőtt „csobbanunk”, ezzel elejét véve számos, akár tragikus eseménynek (nyaki gerincsérülés, szívleállás).

Mi a legmenőbb a tengerpartokon? Lapozz!

Fotó: pixabay.com

Oldalak

Egészség
Lifestyle
Ha te sem szeretnéd, hogy a gyereked olyan homokozóban játszon, ami tele van macskaürülékkel vagy épp egyéb, bogarak és rovarok által terjesztett kórokozóval, akkor olvasd el cikkünket!
Fashion&Beauty
Noha a kerti partik lényege, hogy a résztvevők komfortosan érezzék magukat, így az sincs kőbe vésve, mi a tökéletes viselet ilyenkor, érdemes ihletet meríteni a dán királyné ruhatárából, ha...
Lifestyle
A pizza az az étel, ami a világ minden táján hódít, és kevés olyan ember van, aki ne fogyasztaná szívesen – sajnos azonban mivel nem kedvez túlzottan a diétának, a legtöbb fogyókúrázó kiiktatja az...