Egy betegség, ami zsibbadásérzéssel indul, és intenzív osztályra is kerülhetsz miatta

Általában valamilyen gyomor- vagy felső légúti vírusos fertőzés után pár héttel alakul ki a Guillain-Barre-szindrómának nevezett betegség. Az idegeket támadja, típusosan az alsó- esetleg a felső végtagokból kiinduló zsibbadás-érzéssel kezdődik. A zsibbadás a lábfejből vagy a tenyérből felfelé, azaz a törzs felé sugárzik, és az idegek gyulladásos megbetegedése okozza.

Dr. Vághy Beatrix - neurológus főorvos és homeopátiás szakorvos

Húsz éve végeztem a Szegedi Orvostudományi Egyetemen, jelenleg a Honvédkórház idegsebészetén dolgozom főállású neurológusként, illetve a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben neurológusként és homeopátiás szakorvosként. A gyógyításban nálam mindig a hagyományos orvoslás áll az első helyen, de ha ez eredménytelen, felkínálom a komplementer gyógyászatban rejlő lehetőségeket. Kérdésed van? Ide kattintva tudsz segítséget kérni!

Az ideggyulladás általában akutan zajlik, azonban nagyon gyorsan romlik. Az egyre növekvő területet érintő zsibbadás mellett izomgyengeség, fáradékonyság, járászavar vagy akár légzésnehezítettség is felléphet. Ilyen extrém esetben a beteg azonnal intenzív osztályra kerül, ahol megfelelően tudják biztosítani a tüdő működését.

Mi a teendő, ha felfelé sugárzó zsibbadást és végtaggyengeséget tapasztalsz?

Fordulj azonnal neurológus szakorvoshoz, a mielőbbi kivizsgálás és a kezelés megkezdése érdekében! A vizsgálat során ki kell deríteni, hogy pontosan milyen idegeket érint a gyulladás? Ezek lehetnek motoros, érző, vagy vegetatív idegek. Agyvízvétel segítségével állítják fel a diagnózist, melyhez gyakran elektroneurográfiás (ENG) idegvezetési vizsgálatot is végeznek. A helyes diagnózis után jön a kezelés. Ez esetenként nagyon eltérő lehet, hiszen függ az idegek károsodásától, a gyulladás mértékétől, az érintett területtől, a beteg általános fizikai állapotától, stb. Általában a tüneti kezelés mellett immunterápia, esetleg plazmacsere jön szóba. A végtagok izmainak és idegeinek rehabilitációjában a fizikoterápia és a gyógytorna is kulcsszerepet játszik – a gyulladás mérséklődése után érdemes mielőbb belekezdeni.

Van gyógymód a betegségre? Lapozz!

Fotó: shutterstock.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!