Egészség

Térdfájdalom 40 felett – erre utalhat

A térdízületi porckopás manapság egyre gyakrabban fordul elő, főleg 40 éves kor felett. Az erős fájdalommal és járásnehezítettséggel járó problémát a térdízületet borító porcfelszín elvékonyodása, elkopása okozza.

Tilly Tamás – gyógytornász-fizioterapeuta

A mozgás az életem meghatározó részét képezi – szabadidőmben rengeteget sportolok, munkám során pedig speciális mozgásterápiával segítek a hozzám forduló pácienseknek, hogy ismét visszanyerjék mozgékonyságukat. Specialitásom az alsó végtagi mozgásszervi panaszok kezelése személyre szabott gyógytorna gyakorlatok által. Műtét előtt vagy műtét után, sérülések rehabilitációjában, vagy akár az ülő- vagy állómunka kellemetlen hatásainak megszűntetésében állok rendelkezésére minden érdeklődőnek a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben! Kérdésed van? Ide kattintva tudsz segítséget kérni!

A porckopás tünetei

A kezdeti stádiumban a porc szerkezete megváltozik, veszít a fényességéből, sérülékenyebbé válik. Szerencsés esetben, ilyenkor felfedezve, még viszonylag könnyen megállítható a folyamat és elkerülhetőek a fájdalmas panaszok. Az első szakasz sokszor egyáltalán nem jár tünetekkel, ezért a legtöbb esetben azonban már csak a következő stádiumban fordulnak orvoshoz az emberek: amikor már fáj, és a fájdalom nem múlik. Ilyenkor a porc felszíne már valószínűleg egyenetlen, repedések borítják, és az ízületek egymáson való elcsúszását segítő ízületi folyadék állag-változása is rontja a helyzetet. A fájdalom mellett már duzzanat is jelentkezhet, de a térdhajlításkor jelentkező „ropogás” is árulkodó jel. Ilyen panaszok észlelése esetén fontos, hogy mielőbb kérjünk ortopéd szakorvosi vizsgálatot, és keressünk fel szakképzett gyógytornászt is!

De van megoldás?

Sokan nem is tudják, hogy megfelelő gyógytornával, valamint (akár átmeneti) gyógyszeres terápiával a rengeteget lehet javítani a térdízület állapotán! Nem kell megvárni a végső stádiumot, amikor már a fájdalom mozgásbeszűkülést okoz, és minden egyes lépés állandó gyötrelmet jelent! Ha a porcállomány teljesen elkopik, már csak a protézis beültetés hozhat eredményes gyógyulást. A gyógytorna azonban ilyenkor is mindenképpen szükséges az izmok és ízületek megfelelő regenerációja érdekében!

Milyen tényezők hajlamosítanak a porckopásra? Lapozz!

Fotó: 123rf.hu

Oldalak

Egészség
Sztárok
Mikes Anna és Krausz Gábor hamarosan visszatérnek Magyarországra az Ázsia expressz forgatásáról. Remélhetőleg csak pozitív élményekkel gazdagodtak odakint.
Sztárok
Rengeteg legendás csókjelenetnek lehettünk már tanúi a filmvásznon, de gondoltad volna, hogy akadnak köztük olyanok is, melyeket a színészek belülről teljesen másként éltek meg, mint azt...
Sztárok
A Buckingham-palota újra és újra azt kommunikálja, hogy Károly király jól van, kezelése pedig remekül halad, ugyanakkor mintha maga az uralkodó egyre inkább aggódna.