A közönség kezében a döntősök sorsa! Válassz és szavazz te is, ki nyerje a 4 milliót!

A Richter Anna Díj négy kategóriájában 3-3, a zsűri által kiválasztott csapat szállt versenybe a kreatív ötleteikért elnyerhető 4 millió forinttal járó díjért. A gyógyszerész-, egészségügyi szakdolgozó-, pedagógus-, és orvosnő kategóriában a zsűri egy-egy csapatot választ majd ki, az ötödik díjat pedig az online közönségszavazás győztese veheti át március 8-án, Nőnapon, az ünnepélyes gálán. A döntőbe került projektekről bemutatkozó kisfilmet is készítettek a pályázók, amiket a linkekre kattintva nézhetsz meg. (x)

Pedagógus kategória

A Nő színei projekt keretében az élménypedagógia iránt elkötelezett biológiatanár és a csapatot alkotó szakemberek nőknek szóló szerv-színezőt készülnek megalkotni. A könyv segítségével megismerhetjük saját testünket, a női szerveket érintő betegségeket, valamint a megelőzéshez és az egészséges életmódhoz szükséges információkat kaphatunk.

A többszörösen hátrányos helyzetű gyerekek sorsa gyakran egy életre megpecsételődik, kirekesztettnek, periférián élőnek érzik magukat. Az Életrevaló - Családi filmes tér csapata a gyerekekkel és szülők bevonásával a filmalkotás eszközeivel segít a bennük és a közösségben rejlő értékeket felfedezni. A program fő üzenete: értékesek vagytok!

Lőrinciben egy többhektáros erdő közepén álló vadászkastély ad otthont az Egri SZC Március 15. Szakgimnáziumnak és Szakközépiskolának. Az iskola profilja és a csodás környezet ihlette a mindenre elszánt kreatív pedagógus csapatot, hogy megpályázzák a Richter Annáról elnevezett tanösvény és mezítlábas park létrehozását az iskola közvetlen közelében.

Orvosnő kategória

A szívtranszplantáció a testet és lelket egyaránt igénybe vevő beavatkozás, ami egy életre megváltoztatja a beteg és környezete életét. Az Egészséges Szívvel projekt célja orvosok és terapeuták bevonásával az érintett családok lelki támogatása.

Az onkológiai intézet szemléletformáló projektje az emlőrák prevencióval kapcsolatban kívánja fókuszba helyezni az egészségmegőrzést, az életörömöt, valamint a szűréseken való részvétel fontosságát. A szakemberekből álló Mi jól vagyunk! És ő hogy van? projekt pozitív hangvételű, széles körben terjeszthető, könnyen hozzáférhető, és információkkal teli filmet szeretne megalkotni.

A demenciával élők kezdetben feledékenyek, bizonytalanok, visszahúzódóak, előrehaladott stádiumban teljesen elveszítik kapcsolatukat a jelennel, elkóborolhatnak, agresszívvá válhatnak, ezzel veszélybe sodorva magukat és másokat. A Feledhetetlen - Demencia Tanácsadó létrehívása egészségügyi és szociális szakemberek összefogásával a prevenció és a szűrés mellett fel szeretné kutatni a demenciával élőket és gondozó családjaikat, hogy segítséget nyújtson számukra.

Egészségügyi szakdolgozó kategória

A Bethesda Kórház ötszáz fős szupercsapata évente 140.000 beteg gyerekkel találkozik. Az osztályok tevékenységét bemutató kisfilmekkel szeretnének tükröt tartani a kórház elhivatott munkatársai számára. Kisfilmjeikkel a szülőket is szeretnék megszólítani, segítséget adni számukra abban, hogy tudják mire számíthatnak ha a gyermeküknek esetleg kórházi kezelésre lesz szüksége.

Minden tízedik kisgyermeket nevelő édesanya küzd depressziós tünetekkel, úgy, mint lehangoltság, szorongás, bűntudat, önvád, alvászavar. A pszichiáter szakorvosokból és klinikai szakpszichológusból álló More Happy Moms csapat célja, hogy érzékenyítse az érintetteket, a társadalmat a probléma iránt, valamint célzottan a kisgyermekes anyukák számára szervezzen szűrővizsgálati programot.

A kényszeres cselekvéssorozattal töltött idő más fontos dolgoktól, a közösségi léttől, tanulástól, a családi élettől veszi el a teret, a kényszerbeteg gyereket és családjukat megfosztva az átlagos hétköznapi élettől. Hatékony terápiával, az egész család bevonásával sikeresen csökkenthető a kényszergondolatokkal és cselekvéssel töltött idő. A Terápiás szabadulószoba egy olyan személyre szabott élmény, ahol a támogató, pozitív hozzáállás is hozzájárul a betegség kezeléséhez.

Gyógyszerész kategória

A Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán a középiskolai diákok körében végzett felmérés eredményeként a Kérdezz engem! csapata arra jutott, hogy szükség van jól szervezett beteg-edukációs előadássorozat megszervezésére. A Richter Anna Díj támogatásával általános iskolás kortól egyetemista korig országszerte zajlana az egészségműveltség oktatása. Létrejönne a „Diákbarát gyógyszertár” cím, melyet a programhoz csatlakozó gyógyszertárak kapnának.

A berettyóújfalui gyógyszertár csapata Lépésről lépésre halad az életmódváltás rögös, ám hamar megtérülő útján, és arra gondoltak, megpróbálják szélesebb körben is népszerűsíteni ennek jótékony hatásait. Célközönségük soraiban az idősek és a fogyatékossággal élők is szerepelnek, hiszen nekik - bármennyire is fontos a mozgás és az egészséges táplálkozás -, még nehezebb elkezdeni.

Családtagjainkra és környezetünkre nézve is nagy veszélyt jelent nem felhasznált gyógyszermaradékokat tartani otthon, ráadásul ezek nagy része helytelenül és környezetromboló módon a kommunális hulladékok között vagy a lefolyókban végzi. A SzeddViddVédd csapat fő célja széles körbe eljuttatni az üzenetet: a lejárt gyógyszereket ne dobd ki, hanem vidd vissza a patikába!

Ha neked is tetszettek a pályázatok és videók, a www.richterannadij.hu oldalon egy érvényes e-mail cím megadásával voksolhatsz kedvenceidre február 28-ig! Legyen az oktatás és az egészségügy mindannyiunk szívügye!

Oldalak

Szólj hozzá Te is!