Lifestyle

Cserháti Tamara beavat minket Izrael gasztronómiájába

Cserháti Tamara, az egykori szépségkirálynő ma már elsősorban sikeres gasztrobloggerként avatja be a közel-keleti és izraeli konyha rejtelmeibe a gasztronómia hazai rajongóit.

A közel-keleti gasztronómia egyik legismertebb hazai „nagykövete”

Szezonális, kiváló minőségű zöldségek, gyümölcsök, friss, illatos fűszerek: ezek az összetevők nemcsak a hazánkban is egyre népszerűbb közel-keleti, izraeli konyhának, de egyben az egészséges táplálkozásnak is az alapját jelentik. A közel-keleti gasztronómiának Cserháti Tamara lett az egyik legismertebb hazai „nagykövete” az elmúlt években, aki nagy sikerű Yalla! Tarts velem! című szakácskönyvét követően egy újabb kötettel jelentkezett idén ősszel, amelynek fókuszában már az édességek állnak. Az új receptgyűjtemény kapcsán kérdeztük meg a népszerű gasztrobloggert, hogy miért kezdett el komolyabban is érdeklődni a szakácsművészet iránt és milyen készülékeket használ ahhoz, hogy tökéletesen készíthesse el ezeket a különleges fogásokat.

Az idén már a második szakácskönyved jelent meg. Honnan és mikor jött az inspiráció, hogy komolyabban kezdj el foglalkozni a gasztronómiával?

cserháti tamara receptkönyv Kilenc évvel ezelőtt ismerkedtem meg a férjemmel, aki izraeli. Általa ismertem meg a közel-keleti konyhát, amibe azonnal beleszerettem. Egyre többet és többet szerettem volna kiutazni Izraelbe, hogy minél többet megtudjak a különleges konyhájukról. Eleinte hajtott a kíváncsiságom és szerettem volna a kint kóstolt összes ételt kipróbálni, megfőzni és megosztani ezeket a barátaimmal. Aztán nagyon motiváltak a férjem elismerő szavai, hiszen neki nagyon hiányzik a gyerekkorából hozott ízvilág, de valójában a gyerekeim hozták meg a kedvem az egzotikus ételek elkészítéséhez, hiszen azt éreztem, hogy édesanyaként az én feladatom a családom elé varázsolni a hagyományos ünnepi ételeket és a későbbiekben pedig átadni nekik a nagy becsben tartott recepteket.

Hogyan jellemeznéd a saját stílusodat, milyen ízek, alapanyagok állnak a legközelebb a szívedhez?

Szeretem a gyorsan elkészíthető és házias ételeket. A friss fűszernövények, mint a koriander, a menta, vagy a petrezselyem az én konyhámban mindig megtalálhatóak. A fűszerek közül egyik nagy kedvencem a római kömény, amihez, ha adunk egy kis fahéjat is, akkor ételünkkel azonnal megidézhetjük a közel-keleti ízvilágot. Szeretem a sáfrányt, ami nemcsak az ételek ízét, de színét is megváltoztatja. Meg persze gyakran használok tahinit, azaz szezámpasztát, ami az izraeli konyha egyik leggyakoribb szereplője, és sokoldalúan fel tudjuk használni pl. szendvicsekben, salátákban, húsételekben, de akár desszerteket is édesíthetünk vele.

Kisgyermekes anyukaként hogyan tudod összehangolni az otthoni főzést a gasztronómiai kalandozásokkal?

Szerencsésnek mondhatom magam, mert négy fős családunkból hárman szinte ugyanazokat az ételeket szeretjük. A nagyobb gyermekem nagyon nyitott más nemzetek konyhaművészetére, ő mindent hajlandó megkóstolni és szívesen segít az elkészítésében is. A picivel nehezebb a dolgom, de valahol ezt tartom normálisnak, hiszen gyermekként én is válogatós voltam. Hiszem, hogy idővel ő is befogadóbb lesz a különleges alapanyagok megismeréséhez.

Receptjeid között számos hagyományos, jelentős múlttal rendelkező ételfajta is megtalálható. Hogyan lehet ezeket egy modern gépekkel felszerelt konyhában elkészíteni, melyek azok a funkciók, amelyek a leginkább meg tudják könnyíteni a munkánkat?

A kiadónál, ahol a szakácskönyveimben szereplő receptekhez a fotók készültek, a Whirlpool prémium konyhai készülékeit használtuk. Ezek mindegyike „okos” gép, vagyis nemcsak rengeteg funkcióval rendelkeznek, de a 6. Érzék szenzortechnológiának köszönhetően sokkal kényelmesebben és gyorsabban lehet velük főzni vagy sütni, mint a hagyományos főzőlapokkal vagy sütőkkel.

Egyik kedvencem a W Collection sütők gőzfunkciója, amelynél több fokozat közül is választhatunk, attól függően, hogy például halat vagy süteményt akarunk elkészíteni. Az előmelegített levegőt keringető, hőlégbefúvás technológiának köszönhetően pedig nemcsak gyorsabban készül el minden, de akár több szinten is süthetünk egyszerre. A Whirlpool indukciós főzőlapok fő erényei a gyorsaság és az energiatakarékosság, de kényelmi funkcióival sokkal egyszerűbb lesz a főzés, akkor is, ha nagyobb odafigyelést igénylő ételekről van szó. A főzőzónákat össze is lehet vonni, ha nagyobb edényt szeretnék használni. Ráadásul olyan funkció is van, amivel az összevont zónán 3 előre beállított, de különböző hőmérsékletű részt alakíthatok ki, amelyeket az edények mozgatásával lehet aktiválni.

Kattints a további képekért!

Nemrég két receptvideó is készült veled. Milyen alkalmakra javasolnád ezeket a recepteket?

A sütőtökös lasagne egy gazdag, krémes, vegetáriánus főétel, amit a sütőtök szezon idején bármikor érdemes elkészíteni. Még azok is szeretik ezt a receptemet, akik nem nagy sütőtök rajongók, így megéri a fáradtságot.

A libamájat fügével és gránátalma melasszal készítettem. A sós és édes íz keveredése teszi igazán különlegessé a mindenki által kedvelt libamájat, ami minden ünnepi asztalon megállja a helyét.

Oldalak

Lifestyle
Fashion&Beauty
A kollagén, mint a testünk fontos alkotóeleme, kiemelkedő szerepet játszik a bőr, csontok és ízületek egészségének megőrzésében. Kérdés viszont, hogy milyen formában is érdemes bevinni a kollagént...
Lifestyle
A körömrágás az egyik leggyakoribb rossz szokás, ráadásul roppant nehéz megszabadulni tőle. Ám szerencsére ez még nem jelenti azt, hogy ne léteznének olyan megoldások, melyek nagy segítséget...
Sztárok
Ha Tóth Gabi és Krausz Gábor még együtt lennének, akkor valószínűleg az utóbbinak nagy beleszólása lett volna, hogyan is nézzen ki a konyha.