Hirdetés

Párizsi sikk a lakásban - Így teheted elegánssá az otthonod

A franciákat a világ minden táján ismerik a kitűnő ízlésük, eleganciájuk és sikkes öltözködésük miatt. Ugyanez igaz a lakásaikra is, ahol a funkció és stílus olyan ötvözetét hozzák létre, amitől az állunk is leesik. Tippek, hogyan tedd te is párizsivá a lakásod!

Fehér falak

A párizsi lakások többsége, a sűrűn beépített város miatt igen sötét, ezért a terek növelése céljából a falakat általában hófehéren hagyják. Ha túl unalmasnak tartod a nagy fehérséget, akkor stukkókkal, díszlécekkel és szegélyekkel teremthetsz olyan izgalmas felületet, ami bár a világosságával hívogató, mégis mozgalmas falakat eredményez. Ezzel a trükkel színhasználat nélkül is adhatsz központot a nappalidnak, ha egy képkeret szerű szegéllyel a legnagyobb falfelületet elkülönítesz. Ezzel a francia paloták hangulatát idézheted meg, főleg ha kihasználva a "keretet" egy hatalmas tükörrel nagyítod a szobát.

Keverd a stílusokat

A franciák varázsa abban gyökerezik, hogy nem félnek a stílusokat variálni. Ha eddig nem merted kitenni a török mintás szőnyegedet, mert szerinted nem illik a lakás hangulatába, akkor most arra buzdítunk, hogy elő a kincsekkel, és használd fel a lakás dekorálásához. A nagymama kisszekrénye remekül mutat a párizsi divat szerint a modern vonalvezetésű szék mellett, de az indiai mintás függönyt sem kell elsüllyesztened a gardróbba, csak mert nem passzolnak. A kulcsa az elegáns és harmonikus elrendezésnek az, hogy soha ne essünk túlzásokba, valamint a színek megválasztásánál figyeljük a folymatosságra és az egységességre. Egy harsányabb darab mellé finomabb dekor kerüljön, hogy teljes pompájában érvényesülhessen.

Vintage választás

A párizsiak imádják a bolhapiacokat, antik kiárusításokat, mindig vadásznak valamilyen apró kincsre, ami utána az otthonuk fényét emeli. Magyarországon is egyre elterjedtebb, hogy a bazárokban impozánsabbnál impozánsabb gyertyatartókat, aranyozott képkereteket, régi tükröket találunk, ezért ha ilyen kincsekre lelsz, feltétlen csapj le rájuk. Ha az előző pontban leírt tippeket betartod, egy-egy cuki porceláncica is teljesen más megvilágításba kerülhet a dohányzóasztalon, mint addig gondoltad. Az ne legyen kizáró ok, ha kicsit kopott, vagy lecsempült szélű tárgyat találsz, hiszen ez csak a patináját emeli. Inkább alkudozz egy kicsit, hogy olyan áron kerüljön hozzád a kincs, amit méltányosnak tartasz.

Fotó: hgtv.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!