Tények és tévhitek a székrekedésről - Apró kellemetlenség, ami nagyobb bajt is jelezhet

A krónikus székrekedés népbetegségnek számít, egyes statisztikák szerint a nők 35, a férfiak 10 százaléka hajlamos szorulásra, idős korban az előfordulás megsokszorozódik. Az emberek csaknem negyede használ többé-kevésbé rendszeresen hashajtót. Mit tehetünk, hogy megkönnyítsük a dolgunkat?

Különbözőek vagyunk

„Sokféle tévhit él az emberekben a székürítéssel kapcsolatban, holott nincs egyedül üdvözítő rendszeresség. Jónéhány egészséges embernek csak 2-3 naponta van székürítése, míg mások naponta többször is – és ez nem okoz problémát. Székrekedésről akkor beszélhetünk, ha hetente kettőnél kevesebbszer látogatjuk meg a mellékhelyiséget, és a széklet erősen tömött” – árulta el dr. Mármarosi István, az Oxygen Medical gasztroenterológusa.

A másfél méter hosszúságú vastagbélben 7-16 órát vándorol a béltartalom, amelynek nagy részét növényi eredetű, emésztetlen, illetve emészthetetlen cellulóz rostok teszik ki. Rosthiányos táplálkozás esetén a vastagbelek mozgása, a perisztaltika lelassul, a béltartalom több időt tölt a vastagbélben, és a szükségesnél jobban besűrűsödik, és akár aranyeret is okozhat. A vastagbél falára méreganyagok, és erjedéstermékek rakódnak le, amelynek következtében előfordulhat puffadás, fejfájás, általános rossz közérzet. Ezeket a tüneteket csak rontja a mozgásszegény, ülő életmód és a stressz.

Fontos jelző tünet lehet

„A székrekedés súlyos betegség tüneteként is jelentkezhet. Akutan erős feszüléssel, fájdalommal, gyakran émelygés és hányás kíséretében akár bélelzáródás tünete is lehet, amely azonnali orvosi ellátást igényel. Krónikus székrekedést okozhat a kiszáradás, diabetes, a pajzsmirigy alulműködés, a vastagbélgyulladás, vagy -szűkület, egyes fájdalomcsillapítók, nyugtatók, vízhajtók, sőt a depresszió is” – hangsúlyozza a szakember. Az is gyakori jelenség, hogy a végbél tájékát érintő fájdalmas betegségek, mint például a gyulladt aranyér, a tályog, a berepedések fájdalmassá tehetik a székürítést, és a beteg a fájdalomtól való félelmében visszatartja a székletét. Ennek következtében a széklet ismét csak besűrűsödik, és székrekedés alakul ki – mintegy ördögi körként. A vastagbél- vagy végbéldaganat legjellemzőbb tünete a hasmenéssel váltakozó székrekedés, de hasonló tüneteket okozhat az irritábilis bél szindróma is.

Fotó: therapydiaportland.com

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!