A kutatók rájöttek a nyugodt alvás titkára: ha ilyen ételeket eszel lefekvés előtt, pikk-pakk elnyom az álom

Évek óta halljuk, hogy ne együnk közvetlenül lefekvés előtt, illetve kerüljük a koffeint és az alkoholt, ha pihentető éjszakát szeretnénk. Egy friss japán tanulmány azonban új megvilágításba helyezte az étkezés szerepét az alvás minőségében, valamint rámutatott egyes élelmiszercsoportok kevésbé ismert hatására.
Tudatos étrenddel a rossz alvás ellen
Az alvás talán az egyik legtöbbet emlegetett téma a nők körében: nem alszunk eleget, a pihenésünk minősége nem megfelelő, gyakran ébredünk fáradtan, nyúzottan, megoldást pedig nehezen találunk a problémára. A kimerültség szinte a mindennapok részévé vált szinte minden korosztályban, és ez bizony többek között összefügg az étkezéssel is, ugyanis ha nem a megfelelő tápanyagokkal látjuk el a szervezetünket, nappal kimerültek leszünk, és nagyobb eséllyel nyúlunk szénhidrátban vagy cukorban gazdag finomságokhoz, amelyek ugyan rövid távon energiával töltenek fel, este viszont az ideálisnál jóval tovább ébren tarthatnak, így kialakul egy ördögi kör. Azt pedig már meg sem kell említenünk, milyen rossz hatással van a munkahelyi teljesítményünkre, a szociális kapcsolatainkra, a kognitív folyamatainkra, sőt az egészségi állapotunkra is, ha tartósan nem tudunk kielégítően relaxálni az éjszaka folyamán. Galériánkban azt mutatjuk be, mire világít rá a fentebb említett japán kutatás az alvás és az evés összefüggésében:
Leadfotó: 123rf
Forrás: woman&home


































