Lifestyle

Hamarosan nem lesz olyan olcsó Kínából rendelni – Így változik a szabályozás

Az internetes vásárlás azon korszaka, amikor a termék (egyes esetekben rettentő alacsony) árán kívül semmiért nem kellett fizetni, hamarosan véget ér. Olvasd el a részleteket!

Vége az aliexpresszes impulzusvásárlásoknak?

2021. július 1-jétől az Európai Unióban megszűnik a 22 eurónál kisebb értékű, harmadik országból (azaz az EU-n kívülről) érkező küldemények áfamentessége, vagyis minden termék után áfát kell majd fizetni, függetlenül annak értékétől. 150 eurós értékhatár felett pedig a vámot is, ez alól az alkoholtartalmú termékek, a parfümök és a kölnivizek, továbbá a dohány és a dohánytermékek képeznek kivételt, ugyanis ezeknél a legkisebb megrendelés is vámköteles – írja a Telex.

Az új szabályozás hazánkban azok számára hozhat változást, akik eddig előszeretettel rendeltek például Kínából apró mütyűröket fillérekért, ráadásul ingyenes kiszállítással – ezekkel eddig semmi tennivaló nem volt, mivel nem volt rajta áfa és nem tartozott vámeljárás alá. Ezentúl viszont minden terméket a határon vámeljárás alá vonnak – aminek várhatóan díja is lesz –, illetve kap 27% áfát is.

A Magyar Posta automatikus vámkezeléssel készül

A kisebb értékű árut tartalmazó küldemények többségét jelenleg a Magyar Posta kezeli, a harmadik országból a küldemények a Nemzetközi Posta Kicserélő Központba érkeznek, itt a szabályok szerint válogatják július elsejéig a küldeményeken jelölt érték szerint. Azután pedig nem lesz válogatás, hanem minden áruküldeménynek vámeljárás alá kell kerülnie, és ez a változás akár százszorosára is növelheti a napi vámeljárások számát.

A posta jelentős informatikai fejlesztéssel és logisztikai kapacitásbővítéssel készül a jogszabályi változásra, arra törekedve, hogy a vámeljárási folyamat automatikus és minél gyorsabb legyen.

Mennyibe fog ez kerülni a vásárlónak?

A tervek szerint a vámügynöki szolgáltatás díja termékértékhez igazítottan sávos lesz. Az új folyamatban az ügyfelek számára elsődlegesen az online fizetés lesz ajánlott, amelyhez díjelőny is társul – közölte a Magyar Posta.

„Minden online rendelés esetén, de a vámeljárás miatt az unión kívüli rendeléskor különösen fontos a pontos címadatok (név, cím) mellett az elektronikus elérhetőségek (email, telefon) megadása is, mert a megfelelő adatok birtokában a posta automatikusan elvégzi a vámeljárást, és fizetést követően a szabályok szerint kézbesíti a küldeményt” – írták.

Azon túl, hogy egy átlagos magyar család évente akár 50 ezer forintot spórolhatna, a jelenlegi pazarlás komoly környezeti problémát is okoz a világban.

Fotó és leadfotó: Pexels

Oldalak

Lifestyle
Utazás
Messze van, hideg és eljutni is nagyon drága oda. A Déli-sarkra tényleg csak a kiváltságosok mehetnek el az életük során, sőt, az sem adatik meg mindenkinek, hogy egy utasszállító ablakából vessünk...
Lifestyle
Kíváncsi volt rá, milyen lehet, de a jelek szerint ez az egy alkalom elég is volt neki belőle.
Sztárok
Kalocsay Miklós nemcsak a szakmában, hanem a magánéletben is sikeresnek mondhatta magát, a sors azonban végül nem olyan jövőt szánt neki, mint amilyet elképzelt magának.