Így válassz kerti térburkolatot!

A kert megtervezése, a növények elültetése után már csak egy feladatunk maradt hátra, a mutatós és parktikus kerti térburkolat kiválasztása. Szakértőnkkel, Tóth Ádám kertépítővel összegyűjtöttünk minden hasznos és érdekes tudnivalót a kerti térburkolat egyszerű és praktikus vagy letisztult és nagyvonalú kialakításáról, szem előtt tartva a használhatóságot, valamint az ízléses kivitelezést.

Esztétikum és használhatóság

Otthonunk kertje sokunknak áll nagyon közel a szívéhez. Ki az, aki nem szereti élvezni a nap legelső sugarait, majd a melegebb idő érkeztével a családdal, barátokkal eltölteni egy kellemes grillvacsorával egybekötött estét a kertben vagy a teraszon? Lényeges, hogy kellő figyelmet fordítsunk arra, hogy az esztétikumot összehangoljuk a használhatósággal és persze a biztonsággal, így például a medence mellett csúszásmentes burkolat legyen kialakítva, a kerti bútorok megfelelő felületen legyenek elhelyezve vagy a kertünket összekötő pontok között dekoratív tipegők legyenek kialakítva.

Tipegők

A tipegő a füves területet átszelő vagy a ház körüli tagolt vagy tagolatlan járdaszakaszok, járófelületek elnevezése: kellemes, természetes látványt adó, egyszerűen kivitelezhető kerti út, mely lehet rusztikus vagy modern stílusú, szabályos vagy szabálytalan kialakítású. Készülhet mészkőből, cirmos kvarcitból, de akár márványból is. A tipegőköveket az út kívánt vonalában olyan távolságra és térállásra tesszük le egymástól, hogy egy- egy kényelmes lépéssel elérhető legyen a következő kő. Ha gyepben helyezzük el őket, akkor annyira süllyesszük le, hogy a nyírást ne akadályozzák majd. A szabálytalan tipegők közötti hézagokat gyeptéglával, de akár kőőrleménnyel – gyöngykaviccsal - is ki lehet tölteni. Ha gyermekünket is be szeretnénk kreatívan vonni kertünk szépítésébe, akkor egy zsáknyi hobbibeton és nagy lapulevelek - mint nyomóminta - felhasználásával egyedi, saját kezűleg gyártott tipegőket is készíthetünk és rakhatunk le a kertben. Egyedi rusztikus tipegőket készíthetünk folyami kavicsok felhasználásával is: műanyag tálca aljába tesszük a kavicsokat, majd egy kisebb mennyiségben betont öntünk rá, és hagyjuk megszilárdulni, így a járófelszínen a kavicsok lesznek láthatóak.

Fotók: icreativeideas.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!