Egészség

Összefüggés lehet a leggyakoribb rákos megbetegedés és a dezodorok használata között?

Két új kutatás is arra jutott, hogy a címben szereplő kérdésre igen lehet a válasz.

Az emlőrák és a dezodorok kapcsolata

Évtizedek óta folyik arról a vita, hogy vajon az izzadásgátló dezodorok felelhetnek-e mellrákos esetekért. A vita középpontjában az alumínium áll: ezt az anyagot használja sok dezodor az izzadás meggátlására, ám az alumínium képes egyes receptorok szemében ösztrogénként viselkedni. Bár eddig a kutatások többsége nem talált összefüggést az alumíniumtartalmú dezodorok használata és a melldaganatos megbetegedések között, két új kutatás most megerősítette, hogy a dezodorokban használt alumíniumsók toxikus hatásúak és karcinogén potenciál is van bennük – írja az Infostart.

A francia, brit és svájci szakemberekből álló kutatócsoport hörcsögöket használt a vizsgálathoz, és úgy találták, hogy az emlősejtek, különösen az emlőmirigyek a dezodorokban is fellelhető alumíniumsókkal való találkozásuk során azonnal bekebelezték az idegen anyagot. Már a kitettséget követő 24 órában genetikai instabilitást állapítottak meg a kísérleti alanyoknál, a kromoszómák szerkezete és száma is megváltozott az érintett sejtekben. A tanulmányok szerint ez a bizonyítottan rákkeltő anyagok által okozott rosszindulatú átalakulás során is előfordul, ezért megerősíti az alumínium rákkeltő potenciálját az emlősejtekben.

Lapozz a folytatásért!

Fotó: 123rf

Oldalak

Egészség
Lifestyle
Az Egyesült Államokban a pszichiáterek újabban a Zuranolone nevű tablettát írják fel azoknak az édesanyáknak, akik a szülés utáni depresszió tüneteit produkálják.
Lifestyle
Mindenki kíváncsi a boldog, tartós házasság receptjére. Nos, a Los Angeles-i párterapeuta, Lori Gottlieb szerint az első hozzávaló a megfelelő életkor.
Lifestyle
Két szakértő mixológus mérlegelte azokat a koktélokat, amelyeket érdemes elkerülnöd, ha hétvégén a nyakadba veszed a várost.