Lifestyle

Most akkor igyuk vagy ne? Szakértők oszlatják el a tévhiteket a tejfogyasztásról

Az utóbbi időben rengeteg, egymásnak tökéletesen ellentmondó információ kering a tejtermékek fogyasztásáról. Szakértők segítenek eloszlatni a tévhiteket a tejfogyasztásról.

Mit kapunk, amikor tejet veszünk?

Kezdésként fontos tisztáznunk, hogy pontosan mit nevezhetünk tejnek.

„A tej olyan állati eredetű, fejés útján kinyert termék, melynek alkotórészeiből semmit sem vontak el, és nem adtak hozzá tejidegen anyagot, például tartósítószert, ízfokozót vagy vizet. Ez természetesen az üzletekben kapható tejekre is igaz, ám annyi plusz és fontos előnyt nyújtanak, hogy biztonságosan fogyaszthatók, hiszen megfelelő hőkezelési eljárásokon esnek át” – magyarázta Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója.

Az elmondottakból kiderül, hogy a boltokban megvásárolható tej feliratú termékek csomagolása ugyanúgy csak és kizárólag tejet tartalmaz, mint a termelői, házi változat. Vagyis a "nem is látott tehenet", "az csak tejpor és víz keveréke", "tele van tartósítószerrel" típusú gondolatok téves feltételezések és nincs valóságalapjuk. Akár friss, ESL vagy épp UHT tejre esik a választásunk, biztosak lehetünk benne, hogy 100%-ig tejet veszünk.

A boltokban megvásárolható tej feliratú termékek csomagolása kizárólag tejet tartalmaz

Miért áll el az UHT tej olyan sokáig?

Az imént felsoroltak közül leginkább az UHT tejjel kapcsolatban merül fel bizonytalanság a hosszabb lejárati idő miatt. Lássuk, hogy minek köszönhető mindez!

Ahogyan azt Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója elmondta, az UHT elnevezés a tej hőkezelésének módjára utal, ami az Ultra High Temperature kifejezés rövidítése. Ultramagas hőmérsékletű hőkezelésről akkor beszélünk, amikor a tejet 135-150 Celsius fokon hevítik néhány másodpercre, ezután szobahőmérsékletűre hűtik, végül steril környezetben speciális csomagolásba töltik. Az UHT technológia hatására azonban nem változik meg a tej tápértéke.

Természetesen az UHT tejet sem tárolhatjuk a végtelenségig, szükséges figyelnünk a minőségmegőrzési időt, felbontás után tároljuk hűtőben, és 3 napon belül ajánlott azt elfogyasztani.

Azt már tudjuk, hogy mit kapunk, amikor tejet vásárolunk, de még mindig ott a kérdés: kell ez nekünk?

Cikkünk folytatódik, lapozz.

Fotó: Tej Terméktanács

Oldalak

Video Ne legyen tabu! Az anyai kiégésről beszélt a szakértő
Lifestyle
Lifestyle
Ez a fantasztikus ízű növény jól jöhet, ha elfogy otthon a Vegeta vagy a Delikát, ugyanis egy az egyben olyan aromát csempész majd az ételbe főzés közben, mintha a boltban vásárolt ételízesítők...
Lifestyle
A fagyasztó az egyik legzseniálisabb konyhai gép, amibe szinte bármit bedobhatunk – ám a sajtok esetében ezt már nem lehet ennyire konkrétan kijelenti, ugyanis nem mindegyik fajta alkalmas arra, hogy...
Sztárok
Az olyan sztárokat, mint Sir Elton John, Lionel Messi és Jennifer Aniston oroszbarát idézettel ábrázolták az interneten. Természetesen a hírességek sosem állítottak ilyet.