Tele van K-vitaminnal és foszforral
A K-vitamin fontos szerepet játszik a vérrögök és a vérzékenység megelőzésében, így a keringési problémákkal vagy szív-és érrendszeri betegségekkel küzdő személyek számára a K-vitaminban gazdag ételek nagyon fontosak. Ezenkívül ez a vitamin segít a tápanyagok felszívódásában is, ami a Crohn- vagy a Celiac-kórban szenvedő emberek fő problémája. A tökmag több K-vitamint tartalmaz, mint sok más élelmiszer, a szokásos 28 grammos adag pedig a szükséges bevitel egyötödét fedezi. A magas foszfortartalmú élelmiszereknek szintén számos előnye van: erősebbé és ellenállóbbá teszik a csontokat, és segítenek az ételek megfelelő emésztésében is. A kutatások pedig azt is kimutatták, hogy a foszfortartalmú ételek hozzájárulhatnak a kimerültség elleni küzdelemhez, valamint korlátozzák az ízületi gyulladások kialakulását, és fokozzák az agy működését. Egy normál adag tökmag pedig foszforszükségletünk körülbelül egyharmadát tartalmazza.
Fotó: Pinterest
Tele van K-vitaminnal és foszforral
A K-vitamin fontos szerepet játszik a vérrögök és a vérzékenység megelőzésében, így a keringési problémákkal vagy szív-és érrendszeri betegségekkel küzdő személyek számára a K-vitaminban gazdag ételek nagyon fontosak. Ezenkívül ez a vitamin segít a tápanyagok felszívódásában is, ami a Crohn- vagy a Celiac-kórban szenvedő emberek fő problémája. A tökmag több K-vitamint tartalmaz, mint sok más élelmiszer, a szokásos 28 grammos adag pedig a szükséges bevitel egyötödét fedezi. A magas foszfortartalmú élelmiszereknek szintén számos előnye van: erősebbé és ellenállóbbá teszik a csontokat, és segítenek az ételek megfelelő emésztésében is. A kutatások pedig azt is kimutatták, hogy a foszfortartalmú ételek hozzájárulhatnak a kimerültség elleni küzdelemhez, valamint korlátozzák az ízületi gyulladások kialakulását, és fokozzák az agy működését. Egy normál adag tökmag pedig foszforszükségletünk körülbelül egyharmadát tartalmazza.