Egészség

Tudományos megerősítést nyert: hiába a negyedik oltás, az omikron legyőzhetetlen

Nem túl jó hírek érkeztek a negyedik oltás hatékonyságáról az omikronnal szemben. Izraeli szakemberek úgy találják, a negyedik adag által kialakított védelmi szint valószínűleg nem elegendő az omikron okozta áttöréses fertőzések kialakulásának megelőzésére.

A negyedik vakcina sem győzi le az omikront?

A legelső, izraeli adatok a Pfizer és a Moderna koronavírus elleni oltásának negyedik, azaz második emlékeztető adagjával kapcsolatosan nem azt az eredményt hozták, amelyre a világ várt. Röviden: tudományos megerősítést nyert, hogy miért nem jó mindenkinek automatikusan a negyedik oltás.

Ezek nagyon korai, előzetes eredmények, publikálás előtt állnak, de kiadjuk őket, mert úgy gondoljuk, hogy a nyilvánosságnak sürgősen szüksége van minden lehetséges információra a negyedik adaggal kapcsolatban” – idézi az Infostart Gili Regev-Yochay, a Sheba Medical Center fertőzésmegelőzési és ellenőrzési részlegének igazgatójának a virtuális sajtótájékoztatón mondott szavait.

A Sheba Medical Center decemberben kezdte el beadni a negyedik adag oltásokat egészséges felnőtteknek, annak érdekében, hogy a szélesebb körű bevezetés előtt tapasztalatokat tudjanak gyűjteni azzal kapcsolatban. A kutatásban 154 egészségügyi dolgozó Pfizer, 120 pedig Moderna vakcinát kapott negyedikként, a kontrollcsoport pedig semmilyen oltást nem kapott.

A kutatók úgy vélik, a negyedik oltás nem tud olyan magas antitestszintet kialakítani, ami az omikron ellenében szükséges lenne, igaz, ezzel együtt is valamivel kevesebben kapták el a variánst azok közül, akik be vannak oltva, mint akik nincsenek. „A Pfizer vakcina hatását két hete figyeljük, a Modernáét egy hete: azt látjuk, hogy a Pfizer két hét elteltével az antitestek és a semlegesítő antitestek számát szép mértékben növeli, kicsit jobban is, mint amit a harmadik adag után tapasztaltunk. Ez valószínűleg mégsem elég az omikron ellen” – fogalmazott Regev-Yochay. A Pfizer és a Moderna oltásának hatása közt nem találtak számottevő különbséget.

Helyes döntés, hogy a veszélyeztetett emberek kaphassanak egy negyedik adagot, úgy vélem, de a negyedik vakcina nyújtotta kis előny nem szolgáltat elégséges indokot arra, hogy a teljes társadalom számára elérhetővé tegyük azt” – summázta Regev-Yochay a kutatás konklúzióját.

A WHO korábban azt a célt tűzte ki, hogy 2021 végéig minden ország népességének 40 százalékát be kellene oltani, az idei év közepére pedig 70 százalékig kellene eljutni.

Fotó és leadfotó: 123rf

Oldalak

Egészség
Sztárok
Ahogyan a legtöbb rajongó már tudja, Tóth Andival teljessé vált az X-Faktor mentori csapata. Ütős énekeseket sikerült összeszednie az RTL-nek.
Egészség
Továbbra is velünk marad az áprilisra jellemző kacifántos időjárás. Az orvosmeteorológiai olyan dolgokat jósol, ami erős fejfájást is okozhat szerdán.
Sztárok
Lezárult a szexuális zaklatással vádolt Kevin Spacey pere, de menet közben rettenetes titkokra derült fény, amik megmagyarázhatnak néhány dolgot a színész viselkedésével kapcsolatban.