Egészség

Mégsem a vakcináknak köszönhető, hogy több millió ember megúszta a Covidot? Most derült csak ki a teljes igazság, ami mindent borít

Mi mentette meg emberek tömegeit a több esztendőn át tomboló világjárványtól? Tényleg az oltásoknak köszönhető, hogy egyesek elkerülték a fertőzést, vagy egészen más okok bújnak meg a háttérben?

A rejtély, ami évek óta nem hagyja nyugodni a tudósokat

A koronavírus-járvány lassan történelmi (fél)múlttá kövesedik, de számos, a pandémia megértéséhez kulcsfontosságú kutatás csak mostanában lát napvilágot. A szakemberek eddig nem tudták megmondani, hogyan lehetséges, hogy egyes embereknél sosem alakul ki Covid-fertőzés. Eddig is sejthető volt, hogy ez az áldásos helyzet nem csupán, vagy egyáltalán nem a vakcinák hatásának köszönhető. De akkor minek? A The Guardian egyik friss cikke University College London (UCL) gondolatébresztő kutatását részletezi: a tudósok egy új kísérlet során egy kis adag Covid-vírust juttattak egészséges felnőttek szervezetébe, hogy megfigyeljék a vírusra adott immunválaszukat. Ha kíváncsi vagy rá, milyen eredményt hozott a vizsgálat, irány a galéria! Előre szólunk: leesik majd az állad!

A szakemberek arra jöttek rá, hogy az orrban lévő különleges immunsejtek már a legkorábbi stádiumban képesek semlegesíteni a vírust, így aztán ezekben az esetekben nem is alakul ki teljes fertőzés. Azoknál a személyeknél, akik nem kapták el a Covidot, a a HLA-DQA2 nevű gén magas aktivitására figyeltek fel a tudósok. Ez a gén azért fontos, mert jelzi az immunrendszernek a vírus jelenlétét.
Kattints a további képekért!

A laboratóriumi tesztek kimutatták: a kórokozó súlyos fekélyeket okoz a szemben.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Video Szerelmi horoszkóp
Egészség
Sztárok
A nyár végén már meg is születhet Justin és Hailey Bieber első közös gyermeke. Előbbi már jó ideje hangoztatta, hogy szeretne egy babát.
Sztárok
A TV2 még nem erősítette meg a pletykákat, de többen már elkezdték kisakkozni, hogy kik lehetnek majd a Farm VIP szereplői.
Fashion&Beauty
A rövidnadrágok idén nyáron újra a divat fókuszába kerültek, számtalan stílusban és hosszúságban. Legyen szó mikro rövidnadrágokról vagy bermuda stílusú darabokról, a választék olyan széles, hogy...