A tüdőrák jelei – ha ezeket tapasztalod, fordulj orvoshoz

A tüdőrák korai stádiumban nem okoz komoly panaszokat, ám az idő előrehaladtával egyre több tünet jelenik meg. Érdemes ezeket a jeleket minél hamarabb felfedezni és orvoshoz fordulni.

1. Mellkasi fájdalom

Ez az egyik leggyakoribb tünet. Különösen akkor veszélyes, ha belégzés, köhögés vagy nevetés során erősödik a fájdalom. A fájdalom vállakba és a hátba is átmehet, így javasolt minél előbb orvoshoz fordulni.

2. Köhögés

A köhögés sokféle betegség tünete lehet, ám ha rosszabbodó, egyre erőteljesebb köhögést tapasztalsz, amely véres, vagy sűrű, rózsaszínes váladékkal jár, mindenképp fordulj orvoshoz. És az egy hónapnál hosszabban tartó köhögést is érdemes kivizsgáltatni!

3. Gyengeség, étvágytalanság, fogyás

A tüdőrák jele lehet a megmagyarázhatatlan étvágy és/vagy súlycsökkenés, izomgyengeség vagy állandó kimerültség. Akkor is gyanakodj, ha visszatérő hörghurutot vagy tüdőgyulladást tapasztalsz.

4. Magas kalciumszint

Egyes rákbetegségek a hormonokhoz hasonló anyagok termelődésével járnak, ezek pedig összezavarják szervezetünkben az ásványi anyagok egyensúlyát. Ez sokszor azt eredményezi, hogy a vér kalciumszintje hirtelen megemelkedik. Habár pontos képet csak laborvizsgálat által kapunk, figyeljünk a magas kalciumszint jeleire, mint például: hasfájás, gyakori vizelési inger, túlzott szomjúságérzet, székrekedés, hányinger vagy szédülés.

+ Tipp

Bár a tüdőrák leginkább a dohányzóknál fordul elő, azoknál is megjelenhet, akik még soha életükben nem gyújtottak rá. A szakértők szerint, ha nem dohányzol, akkor is figyelj a jelekre!

Fotó, lead: 123rf.com
Forrás: https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/legzoszervi_megbetegedesek/cikk...

A hipertónia, azaz magas vérnyomás az egyik legelterjedtebb betegség. Bár egy ideig nem okoz panaszt, ha elhanyagolod, az komoly következményekkel jár. A szakértők szerint ez az étrend sokat segíthet!

Oldalak