Egy pár órás utazás is megviseli az ízületeket - Erre figyelj, és nem lesz baj

Beindult a várva-várt nyaralások szezonja, ilyenkor a legtöbben útra kelnek, hogy külföldön, vagy vidéken töltődjenek fel, és élvezzék a nyarat. Azonban sokan nem gondolnak rá, hogy már egy kétórás utazás is megviselheti szervezetüket és ízületeiket, így akár az álomnyaralásból rémálom is lehet.

Dr. Moravcsik Bence Balázs - ortopéd, traumatológus szakorvos, gerincgyógyász

Már gimnazistakánt elköteleztem magam a gyógyítás mellett. Hiszem, hogy a páciens bizalmának elnyerése a legfontosabb, hiszen az együttműködése nélkül a gyógyulás is tovább tart. Nagy hangsúlyt fektetek a kölcsönös párbeszédre, a közérthető kommunikációra. Az emberi testben minden mindennel összefügg, ezért a mozgásszervi panaszok felderítése mellett a pszichét sem hagyom figyelmen kívül. Kérdésed van? Ide kattintva tudsz segítséget kérni!

Mire érdemes odafigyelni, hogy elkerüljük a kellemetlen panaszokat?

  • Utazás közben általában szűk helyen, kényelem hiányában ülünk több órát. A mozgás hiánya azonban rossz hatással van vérkeringésünkre és végtagjainkra. A keringés lelassul, és megnő a vérrög-képződés esélye, ami trombózishoz vezethet. Annak érdekében, hogy ezt elkerüljük, érdemes időnként felállni, megmozgatni tagjainkat, valamint a vénás pangás ellen kompressziós harisnyát viselni. Ezekből manapság már kaphatóak egészen vékony és csipkés darabok is, így az eleganciáról sem kell lemondani.

  • A hosszú utazás során gerincünk is extra terhelésnek van kitéve. Egyrészt derekunk rosszul viselheti a sok ülést, másrészt a felvett kényszertartás miatt nyaki ízületeink is megfájdulhatnak. Érdemes az utazás előtt beszerezni derék-, és nyakpárnát, melyek megfelelő támasztékot nyújtanak gerincünknek és fejünknek. Emellett sokat segít a rendszeres pihenő, mely során mindenképpen érdemes felállni és bemozgatni elgémberedett testünket.

A sofőrök is veszélyben vannak! Lapozz!

Fotó: pixabay.com

Oldalak

  • 1
  • 2