Lifestyle

Tudtad? Valójában ezért kelnek olyan korán az idősek

Ősrégi sztereotípia, miszerint a fiatalok rendszerint sokat és jóízűen alszanak, míg az idősebb generáció képviselői már hajnalban talpon vannak. Mi az igazság?

Változó alvási szokások

Tény, hogy az idős emberek egy jelentős része már igen korán felébred, ami főleg annak köszönhető, hogy a kor előrehaladtával az átlagos éjszakai alvásmennyiség egyértelműen csökkenni kezd. Ahogy idősödünk, minden évtizedben 30 perccel rövidül az éjszakai alvásunk időtartama. Az élemedett korú emberek körében mindez új alvási szokások kialakulásához is vezet: ők általában korábban térnek nyugovóra, és korábban is ébrednek fel, mint a fiatalabb korosztályok képviselői, de vajon hol kereshető pontosan a jelenség oka? Lapozz, galériánkban megtalálod a választ!

Az imént ismertetett folyamatok elsődleges oka az agy degenerációja. Idős korban az emberi agy egyre kevesebb jelet kap, így nehezebbé válik különbséget tenni a különböző napszakok között. A különböző jelzések fogadásában a szemnek is kulcsszerepe van, és köztudott, hogy a látásunk egyre romlik a kor előrehaladtával.
Kattints a további képekért!

Bizonyára te is felfigyeltél már rá, hogy az idősebb embereket gyakran jellegzetes szag lengi körül. Elgondolkodtál már rajta, minek köszönhető a furcsa jelenség? Most lerántjuk a leplet!

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Lifestyle
Lifestyle
Március 18-án indul a TV2 új párkapcsolati reality műsora, a Házasság első látásra. A műsor a párkeresés egy új dimenzióját nyitja meg azoknak a magányos szíveknek, akik a tudományt hívják segítségül...
Fashion&Beauty
A Gucci 2024-es őszi-téli kollekciójában, az olasz divatház kreatív igazgatója, Sabato De Sarno a stílusos áttetsző ruhák mellett egy kristályokba és csillogó flitterekbe öltözött valóságot álmodott...
Lifestyle