Egészség

Döbbenetes, hogyan hat a rajzolás és a festés az agyra: ilyen folyamatok zajlanak a kreatív alkotás közben

Sokan szeretnek rajzolni, festeni, különböző kreatív tevékenységeket folytatni, pusztán hobbiból. De vajon milyen agyi folyamatok is zajlanak ekkor? Mi mindent lehet ezekből rövid-és hosszútávon profitálni? Milyen hatást gyakorolnak az életre? A kérdéseket Dorogi Andrea, a Valdor Art Rajz és Festő Iskola alapítója és oktatója segített megválaszolni.

Több mint hobbi

A rajzolás és a festés nem csak művészeti tevékenységek, hiszen végzésük közben számos pozitív változás következik be az agy működésében. Ezek a változások elősegíthetik az agyi egészség fenntartását és fejleszthetik a kognitív képességeket. Íme néhány példa:

  • A jobb és bal agyfélteke közötti kommunikáció javulása: a rajzolás és a festés mind a kreativitást, mind az analitikus gondolkodást igényli, amelyek a jobb és bal agyféltekéhez tartoznak. Az összefüggő használat javítja az agyféltekék közötti kommunikációt.
  • Koncentráció fejlesztése: a rajzolás és a festés igen figyelemigényes tevékenységek. A részletekre való koncentrálás javíthatja az általános koncentrációs képességet.
  • Memória fejlesztése: a képzeletből történő rajzolás során az agynak mélyen a memóriába kell nyúlnia, ami fejleszti a vizuális és hosszú távú memóriát.
  • Stressz csökkentése: a kreatív tevékenységek gyakran használt meditatív eszközök is, mivel segítenek az elme megnyugtatásában és a stressz csökkentésében. Az ilyen tevékenységek során a szerotonin, azaz a "boldogsághormon" szintje növekszik.
  • Kreativitás növelése: ösztönzik a kreatív gondolkodást, amely hasznos lehet a problémamegoldásban és innovációs képességek fejlesztésében.
  • Agyi rugalmasság fejlesztése: A rajzolás és festés ösztönzi az agyi rugalmasságot, amely segít az új információk megtanulásában és alkalmazásában, valamint a különböző gondolkodási stílusok közötti váltásban.

És hogy miért jó, ha minél összehangoltabban tud működni az agy jobb és a bal félteke, valamint mennyi idő után vehető észre a kreatív tevékenységek jótékony hatása? Galériánkból kiderül!

A rajzolásban - és mindenféle kreatív tevékenységben- a jobb agyfélteke, ami a kreatív és intuitív gondolkodásért felelős, valóban nagy szerepet játszik. Azonban a bal agyfélteke, amely az analitikus és logikus gondolkodásért felelős, szintén aktív, különösen akkor, amikor a művésznek szerkezeti vagy mértani problémákat kell megoldania. Mivel az agy jobb és bal féltekéje különböző funkciókat lát el, ha ezek a féltekék összehangoltan működnek, annak több jótékony vonzata is van: egyrészt javítja a problémamegoldó képességet, hiszen az analitikus és kreatív gondolkodás kombinációja sok esetben a legjobb megoldásokat eredményezi, másrészt fejleszti a kommunikációs készségeket, de az élet többi területére is pozitívan hat a komplex szemléletnek köszönhetően.
Kattints a további képekért!

Mindenképp megéri elkészítened és kipróbálnod ezt az elsőre furcsának tűnő "csodaitalt", ha magas a koleszterinszinted, ugyanis sokaknak beválik az érték csökkentésére ez a természetes gyógymód.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Egészség
Utazás
A medvetámadások viszonylag ritkák, de ijesztőek. A szakértők elárulták, hogyan védheted meg magad és családodat, ha találkozol egy medvével az erdőben.
Sztárok
Sokaknak nincs lehetőségük a gyermekvállalásra fiatal felnőtt korukban, ennek ellenére viszont nem zárkóznak el tőle és később, akár 50 éves koruk felett is belevágnak egy gyermek felnevelésébe.
Lifestyle
Meg lehet állapítani valakiről ránézésre, hogy intelligens-e? Egy kutatás meglepő eredményre jutott!