Hétköznap kidob az ágy, hétvégén viszont alig tudsz felkelni? Itt a tudományos magyarázat!

Nem mindenkinek okoz gondot a hétköznapi korán kelés, ám sokan vannak köztük olyanok, akik szombaton és vasárnap szinte képtelenek kikászálódni az ágyból. Most már az okokat is ismerjük.

A tiniknek tényleg több alvás kell

Köztudott, hogy a kamaszok jóval többet és tovább alszanak, mint a felnőttek, és ez teljesen rendben van, hiszen szükségük is van rá. Ugyanis, ahogy idősödünk, egyre kevesebbet kell aludnunk ahhoz, hogy kipihenten ébredhessünk. Például, ha valaki a középiskolai évei alatt naponta átlagosan 9 órát töltött alvással, 50 éves korára jó eséllyel már csak 7-et fog.

A mesterséges fény felborítja a ritmusunkat

A '60-as években két tudós, Jurgen Aschoff és Rutger Wever elvégzett egy kísérletet, amelyben az alvás- és a testhőmérséklet vizsgálták. Az alanyokat egy ablaktalan helyiségbe zárták, az egyik csoport maga kapcsolta le a villanyt, ha szerette volna, míg a másiknál kívülről irányították a kapcsolót. Utóbbiak azt tapasztalták, hogy korábbi megszokásukhoz képes elcsúszott az, mikor érzik magukat álmosnak, mikor térnek nyugovóra. A mesterséges fény tehát hatással lehet arra, mikor és mennyit alszunk.

A cikk a második oldalon folytatódik!

Fotók: glamour.com, dadonarrival.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!