Terhesség alatti hízás: ennyi az egészséges, és ennyi a kóros

Végre ismét kisütött a nap! – ez volt az első gondolatom, amikor ennek a bejegyzésnek nekifutottam. Talán ilyen érzés az, amikor egy kismama igazán jól érzi magát a bőrében! Mármint, olyan, mintha folyton derűs lenne, és teljesen független az időjárástól. Na jó, azért ez nem ilyen egyszerű, de valahogy mindig jó érzéssel gondolok a most zajló eseményekre.

Bartha-Darabos Ivett - blogger

Személyi tréner, sportember, nő és kismama vagyok, aki utazásra hív a fitt várandósságon innen és túlra. Kérdéseitekkel megkereshettek e-mailben vagy Facebook-on is, szívesen állok rendelkezésetekre, illetve kételyekkel és ötletekkel is fordulhattok hozzám.

Nyilván sokan gondolják, hogy milyen egyszerű is a fittmamaság! Mármint nyilván nekem egyszerű, meg azoknak, akik csinálják. Hát, egy idő múlva tényleg az, de tudnod kell, hogy mindenki felett ott lebeg a kisördög és a döntés csak rajta múlik, hogy hallgat-e rá? Sokszor azt gondolom/érzem, hogy a motiváció a gond, miszerint az indítékunk nem megfelelő ahhoz, hogy eredményes munkát végezhessünk.

Mi az, amit azonnal el kell felejteni?

Ne azért dönts a fittség mellett, mert a környezeted elvárja! Sem a párod, sem a barátaid nem lehetnek fontosabbak önmagadnál, ráadásul ez az időszak csak a Tied! Miért? Mert Te hordod ki a babádat, ezt normál esetben nem kell, és nem tudja átvállalni senki. Neked kell döntened a közös életetekről. Ennél fogva mérlegelned kell a sok „jótanács” között. Egészséges vagy? A magzatod egészséges? Remélem igen. Ez egy jó kiindulópont. Ha sportoltál, akkor az orvosod is azt fogja mondani, hogy ne hagyd abba. Ha nem sportoltál eddig, akkor ne most akarj atlétává válni, de nem is kell lemondanod a változásról. Csupán tedd ezt megfontoltan, körültekintéssel és ésszel. Én többnyire általánosítva beszélek, néha viszont egészen szubjektíven, a saját, és a szűk környezetem tapasztalataira hagyatkozva, így nem Szentírás, amit olvasol. Mindig próbáld meg magadra szabni a dolgokat, miközben a fontos kitételeknek eleget teszel.

A motivációk között mik lehetnek a jók szerintem?

Ha önmagadhoz szeretnél hű maradni. Hízni fogsz, hacsak nem tartozol abba a kisebbségbe, akik terhesen is modell alkattal büszkélkedhetnek, miközben tömik magukba, amit csak meglátnak. Felejtsd el! Te valószínűleg szabály vagy, tehát figyelned kell az étkezésedre, mozgásodra. De ez nem csak rólad szól, hanem a születendő gyermekedről is. Fontos, hogy tudd, amit megeszel, az hozzá is eljut. Nem ritka a cukorbetegség, illetve az egyéb érzékenységek, melyeket gyakran összehoznak egyes termékek túlfogyasztásával, mint a cukor, a tészta, a tejtermékek stb. Szerintem mindent lehet enni, de nem mindegy, mennyit és milyen gyakran. Ha hetente egyszer eszel egy finom tésztát, attól senkinek nem lesz baja, viszont ha a napi étrended része, akkor ne lepődj meg a felugró kilókon sem.

Szóval, Te is gömbölyödni fogsz, ami NORMÁLIS! Nem azon kell aggódni, hogy ez megtörténik, inkább a mértéken kell dolgozni. Az orvosok szerint 8-12 kg a normális hízás az eredeti testsúlyhoz képest. Itt persze feltételezzük, hogy az alany nem rendelkezett 5-8 kg súlyfeleslegnél többel! 15 kg plusznál kezdenek komolyodni a védőnők és az orvosok. Sajnos ez még meg sem közelíti a magyar átlagot, ami egyes adatok szerint mindent összevetve 28 kg! Az sok. Ez egy felnőtt ember kb. fele.

Fotó: Facebook

Oldalak

Sztárok
Az 59 éves színésznőt nemcsak a nagysikerű szuperhősfilmben (és folytatásaiban) láthattuk: játszott az Aranyszem című James Bond-filmben, sőt az Elrabolva-sorozatban is ő formálta meg Liam Neeson (ex...
Egészség
A kertedben hasznos gyógynövény lehet, a szántóföldeken viszont sok bosszúságot képes okozni.
Sztárok
Csütörtök délelőtt jelentették be, hogy az 55 esztendős ausztrál énekesnő is fellép majd az idei Sziget Fesztiválon.