Innen tudhatod, hogy a számodra legmegfelelőbb diétát választottad

Előző bejegyzésemben írtam a zsírégetőkkel kapcsolatban és karcoltam a diétát, mert nincs a világon annyi leütés, ami elég lenne a diéták kivesézéséhez. Sokkal inkább tisztázni célszerű a diéta mibenlétét.

Bartha-Darabos Ivett - blogger

Személyi tréner, sportember, nő és kismama vagyok, aki utazásra hív a fitt várandósságon innen és túlra. Kérdéseitekkel megkereshettek e-mailben vagy Facebook-on is, szívesen állok rendelkezésetekre, illetve kételyekkel és ötletekkel is fordulhattok hozzám.

Mi is a diéta valójában?

A diéta latin eredetű szó, eredetileg országgyűlést is jelent, illetve az eredeti szó szétválasztást, válogatást jelentett. Napjainkban a diéta egyet jelent a fogyókúrával és a megvonásokkal, ez a téves kép él sokakban minden alkalommal, amikor eldöntik, hogy jobb formát szeretnének elérni.

A diéta igazából egy adott szempontrendszer alapján meghatározott étrend. Ez nem jelent tehát fogyókúrát, mivel egy diéta millióféle lehet. Itt csak hangyányit érdemes megemlíteni, hogy a sok „nutritionist“, meg „dietetikus“ igazából nem dietetikus. Jelenleg hazánkban a dietetikus szakma diplomához kötött és törvényileg büntethető, ha valaki úgy gyakorolja ezt a szakmát, hogy nincs képesítése. Tehát érdemes körültekintően eljárni, amikor leteszed valaki mellett a voksod, mert ezrek esnek ki a körből, köztük megannyi kuruzsló, természetgyógyászok stb.

A legfontosabb kérdések, amiket fel kell tenned önmagadnak

Mielőtt diétát kezdesz, érdemes végigmenni pár kérdésen, mármint, ha nem a 90 napos káposztadiéta, vagy a 30 napig csak turmix és egyéb badarságok mentén szeretnél haladni.

  • Mit szeretnék elérni a diétával?
  • Fogyni, hízni, izmosodni szeretnék, vagy valamilyen betegség határozza meg az étkezésem?
  • Milyen allergiáim vannak?
  • Mely alapanyagokra reagálok jól vagy rosszul?
  • Milyen időtartamra tervezek?
  • Milyen lépésekben szeretném elérni a célom?
  • Akarok-e edzeni? Mit és mennyit?
  • Milyen az anyagcserém?

Ezek csak a legalapvetőbb kérdések, de nagyjából 20-30 olyan kérdés van, amit az ember feltehetne magának, mielőtt nekilát. A lényeg, hogy ne 1-2 hónapban gondolkodj, és legyenek fokozatok. Enélkül kudarcra vagy ítélve. Egy rossz diéta lehangolttá, gyengévé tesz ahelyett, hogy energetizálna, és harmóniába hozna.

Ne kamuzz magadnak, hiszen felesleges! Ne akarj egy versenyző diétájával vetekedni, mert el fogsz bukni. Te is tudod, hogy nem fogod bírni. Nem azért, mert gyenge vagy, hanem mert ezt kevesen bírják. Hidd el, a versenyzők háromnegyede pont ezért nem tud jól felkészülni, mert csalnak. És ott bizony 1 reggelire elfogyasztott plusz süti is meglátszik. Ne akard felesleges kínoknak kitenni magad.

Lapozz, a cikk folytatódik a következő oldalon!

Fotó: 123rf.com

Oldalak

Lifestyle
Egy gimnazista úgy érezte, hogy volt egy idős férfi, aki mindenbe bele akart kötni. Később neki a súlyát is elkezdte erősen kritizálni.
Sztárok
Gáspár Győző már tudja jól, hogy mi lesz a titka annak, ha visszakerül a képernyőre. A végén persze még az is lehet, hogy igaza lesz.
Lifestyle
Igyekszünk tudatosan vásárolni, és sokan fordulnak már az olcsóbb, saját márkás termékek felé a szupermarketekben. Viszont tudod, hogy valójában mit teszel ilyenkor a kosaradba?