A hasizom edzése kismamáknak - Így szülés után is szép pocakod lesz

A legtöbben elfelejtkeznek az izmaikról, amikor a várandósság időszakára készülnek. Gyakori, hogy valaki változtat az életmódján, valahogy mégsem ivódott még a köztudatba, hogy a testünk felkészítése is kardinális feladat.

Bartha-Darabos Ivett - blogger

Személyi tréner, sportember, nő és kismama vagyok, aki utazásra hív a fitt várandósságon innen és túlra. Kérdéseitekkel megkereshettek e-mailben vagy Facebook-on is, szívesen állok rendelkezésetekre, illetve kételyekkel és ötletekkel is fordulhattok hozzám.

A terhesség alatt nagy változásokon megyünk át, és a nők egyik legnagyobb félelme a has tartós torzulása, mégsem igazán tesznek ellene. Az sem mellékes, hogy a megfelelően karbantartott hasizom sokkal gyorsabban regenerálódik! ;)

Az első lépés a megismerés

Rectus abdominis, az angol nyelvben ezért is hívjuk „abs“-nek, magyarul pedig az egyenes hasizmot jelenti, mely az alsó bordákon ered és a szeméremcsont felső ágán tapad. A két izomköteg jobb és bal oldalon halad, az összeköttetést rostok és hártya biztosítják, azonban a „kockásságát“ a vízszintes irányú befűződések adják, melyek tagolják az izomkötegeket.

A haránthasizom felül az egyenes hasizom előtt ered, alul pedig az egyenes hasizom mögött tapad.

Amit nem szoktak végiggondolni

A hasizmok a hátizmok antagonista izmai, tehát a törzsünk támfala, elölről támasztja a gerincet, helyén tartja a belső szerveket. Hátsérülések esetén meghatározó fontosságú a hasizom állapota, hasi sérülésnél pedig a hátizom tud kisegíteni a bajból, de fontos tudni: csak együttes, összehangolt munkájuk eredményezheti a helyes testtartást. Tehát, ha fáj a hátunk, akkor nem csak a hátizmokat és a hátizmok alsó szakaszát, hanem antagonistáit, a hasizmokat is erősítenünk kell.

Megfelelő gyakorlatokkal, erős törzsizmokkal sokat tehetünk magunkért és a babánkért is. Nem kell elfogadni, hogy a várandósság alatt romokban van a szervezet, és nem kell hozzászokni a fájdalomhoz! Edzővel, vagy gyógytornásszal még a terhesség alatt is elkezdhetünk a destruktív folyamatok ellen dolgozni. SOSEM KÉSŐ!

Lapozz, a cikk folytatódik a következő oldalon!

Fotó: Facebook

Oldalak

Lifestyle
Ha ezt az akadályt is sikerrel veszed, jogosan lehetsz majd büszke magadra!
Egészség
Több komoly betegség kialakulásához is vezethet a használt sütőolaj újrafelhasználása, legalábbis ez derült ki egy friss tanulmányból.
Sztárok
Február elején derült ki, hogy rákkal kezelik a 75 éves brit uralkodót. Egyes bennfentes szerint Károly király betegsége sokkal súlyosabb, mint azt a közvélemény eddig gondolta.