Utazás

Csupán futni indult, páratlan ókori kincsekre bukkant egy férfi

Nyugat-Svédország egyik erdejében történt a rendhagyó eset. A tájfutó maga sem gondolta volna, hogy élete legkülönlegesebb napját éli át, amikor elindult otthonról.

Nyílt terepen hevertek a több ezer éves kincsek

Mintegy 50 darab, több mint 2500 éves bronzkori ereklyére bukkant egy svéd tájfutó térképész Nyugat-Svédország egyik erdejében - adta hírül az MTI. A főként ősi ékszerekből álló leletegyüttes, melyet Alingsas kisváros közelében fedezett fel Tomas Karlsson, az egyik legnagyobb kincshalom, melyet valaha is találtak az ország területén. Az ominózus leletek vélhetően az időszámítás előtti 750 és 500 közötti időszakból származnak. Vannak közöttük nagyon jó állapotban fennmaradt, bronzból készült nyakláncok, láncok és tűk.

A tárgyak nyílt terepen feküdtek az erdőben néhány nagy szikla előtt, feltételezhetően állatok ásták ki őket a sziklák közötti hasadékból. Karlsson először azt hitte, hogy hulladékot talált. "Úgy nézett ki, mintha fémszemét lenne. Valami lámpa fekszik itt, gondoltam először" – mondta a Dagens Nyheter helyi lapnak. Amikor közelebbről megnézte a tárgyakat, egy különös spirált és egy nyakláncot látott, de mivel viszonylag újnak tűntek, hamisítványnak hitte őket. Végül értesítette a helyi hatóságokat, és rövidesen egy régészcsapat érkezett a helyszínre.

"A leletek nagy része bronzból készült, és egy bronzkori, magas státuszú nőhöz köthetők" – mondta Johan Ling, a Göteborgi Egyetem munkatársa. A nyakláncok, karkötők és bokaláncok mellett találtak nagy tűket és fűzőlyukakat is, melyeket valószínűleg gyapjúból készült ruhadarabok ékesítésére és rögzítésére használtak.

(MTI)

Fotó: 123rf

Ma már teljesen magányosan áll, ám 47 éve fontos szerepet töltött be.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Video Visszatérés a munkába kisgyerek mellől - tippek a szakértőtől
Utazás
Sztárok
Tegnap este főleg, de még ma is szinte az egész ország Csoboth Kevin nevét skandálja. A skótok elleni bombagólját még sokszor meg fogjuk nézni.
Sztárok
Charlotte hercegnő már most lenyűgöző sportoló, édesanyja, Katalin hercegné nyomdokaiba lépve többféle sportot is szeret, a tenisztől a rögbiig. Ám egy sport különösen elrabolta a szívét: a futball.
Home&Design
Az orchidea az egyik legszebb virág az egész világon. Ha fordítunk egy kis időt a gondozására, akkor olyan gyönyörű lesz, mint még soha!