Utazás

Megoldódott az egyiptomi piramisok legizgalmasabb rejtélye

Vajon hogyan szállíthatták a helyükre az ókoriak a piramisok építéséhez szükséges óriási kőtömböket? Te is dobni fogsz egy hátast a tudósok válaszától!

Leleplezték a több évezredes talányt

A The Guardian nemrég arról adott hírt, hogy a kutatók rábukkantak a Nílus egy betemetett, ősrégi ágára, mely magyarázatot adhat arra, hogyan szállíthatták a helyükre a piramisok építéséhez szükséges óriási kőtömböket az egyiptomiak. A szakértők tanulmányukban emlékeztetnek rá: a Nílus több mint 30 piramis mellett folyt el az ókori Egyiptomban.

A 64 kilométer hosszan kígyózó folyó többek között a gízai piramiskomplexum mellett futott, ám medrét évezredeken át elrejtették a mezőgazdasági területek és a sivatag. Az újonnan felfedezett ág magyarázatot adhat rá, hogy miért épült 4700-3700 évvel ezelőtt több mint 30 piramis a folyó völgyének egy ma meglehetősen zord sivatagi sávja szomszédságában.

A kutatók régóta sejtik, hogy az ókoriak egy közeli vízi útvonalon keresztül szállították az építkezéshez szükséges alapanyagokat. "Senki sem volt biztos azonban ennek a hatalmas vízi útnak a helyében, formájában, méretében vagy a tényleges piramisok helyszínéhez való közelségében" - fogalmazott Eman Ghoneim, a Wilmingtoni Észak-Karolinai Egyetem munkatársa, a kutatócsoport tagja.
Kattints a további képekért!

Több évtizedes restaurálási munkálatokat követően péntektől látogatható II. Fülöp makedón uralkodó, a legendás Nagy Sándor apjának palotája Görögországban – adta hírül a görög kulturális minisztérium.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Video Ne legyen tabu! Az anyai kiégésről beszélt a szakértő
Utazás
Lifestyle
Nincs is annál tökéletesebb és gyorsabb reggeli, ha az ember összeüt egy rántottát. Azonban nem mindegy, hogy milyen technikával készíted el.
Egészség
Rengeteg étel van, ami a rák nagy ”ellensége”, de a magyarok egyik kedvenc alapanyagáról kevesen gondolnák, hogy rajta van ezen a listán.
Utazás
Légitaxik repkednek majd az égen a párizsi olimpia alatt.