3 lélegzetelállítóan gyönyörű sivatag a világon

Földünkön számos sivatag található, ahol mostoha körülmények uralkodnak, ezek közül választottunk hármat, amelyek mégis lélegzetelállító látványt nyújtanak.

Szahara
A Szahara kilencmillió négyzetkilométeres területével a Föld legnagyobb sivataga, amely Észak-Afrikában található többek között Algéria, Csád, Egyiptom, Líbia, Marokkó és Tunézia területén. Megdöbbentő, de igaz, hogy a globális felmelegedés és a mezőgazdasági módszerek okozta kiszáradás miatt folyamatosan növekszik: évente akár 48 kilométert is terjeszkedik déli irányban Afrika belseje felé haladva.

A Szaharában igazán mostoha körülmények uralkodnak: a sivatag egyik fele évente kevesebb, mint két centiméter esőt kap, a másik fele pedig kevesebb, mint tíz centiméter csapadékot. Arról nem is beszélve, hogy vannak olyan területei, ahol akár évekig nem esik az eső, ez alól pedig csak a Nílus völgye, a különféle oázisok és északi fennsíkok képeznek kivételt. Ennek ellenére a Szaharában mégis több mint két és fél millióan élnek, köztük a berber őslakosok és a tuareg törzsek.

Atacama-sivatag
Chile és Peru területén, az Andok és a Csendes-óceán között húzódik az Atacama-sivatag, amely 105 ezer négyzetkilométeres területével nem tartozik bolygónk legnagyobb kiterjedésű sivatagai közé. Mégis rekorder, ugyanis a Föld egyik legszárazabb helye, az átlagos csapadékmennyiség mindössze 3 milliméter, 15 millió éves történetében pedig voltak olyan időszakok, amikor negyven évig nem esett az eső, az ott uralkodó szárazságról mindent elárul, hogy közel hétezer méter magas hegyek is szinte teljesen gleccsermentesek.

Az Atacama-sivatagban az alacsony nedvességtartalmú levegő miatt évtizedek óta végeznek csillagászati megfigyeléseket a kutatók az infravörös és a látható fény tartományában. Két nagy csillagászati obszervatórium is működik itt: a La Silla és a Paranal Observatorium, ahol a világ legnagyobb csillagászati távcsöveivel vizsgálják az égboltot. További érdekesség, hogy mivel a talaj nagyban hasonlít a Mars talajához, ezért a NASA itt teszteli a fejlesztés alatt álló marsszondák műszereit.

Kalahári-sivatag
A délnyugat-afrikai Kalahári-medencében található a Kalahári-sivatag, amely közel egymillió négyzetkilométeres kiterjedésével a Föld legnagyobb sivatagai közé tartozik. Bár sivatagként ismerjük, a Kalahári valójában félsivatag, ugyanis átlagos csapadékmennyisége a sivatagokénál magasabb, mindez pedig annak köszönhető, hogy itt nyáron esik az eső. Az esős időszak októbertől márciusig tart, ekkor 45 centiméter eső is hullhat, a száraz időszakokban viszont akár két és fél centiméter alá is csökkenhet a csapadék mennyisége.

A Kalahári klímája ebből adódóan elég változatos, a száraz és esős évszakok váltakozásával párhuzamosan pedig az élőlények – köztük bivalyok, elefántok, vándorantilopok, gnúk és zebrák – óriási vándorlásba kezdenek, hogy vizet és legelőterületet találjanak. Ami a Kalahári változatos élővilágát illeti: a fenti emlősökön túl itt él többek között a sivatag egyik jellemző állata, a szurikáta, de találkozhatunk krokodillal, homoki gekkóval és puffogó viperával is.

Oldalak