Megúszod dagasztás nélkül - Kívül roppanós, belül pihe-puha házi kenyér minimális munkával
Bár a boltokban elképesztő kenyér választékkal találkozhatunk, egyik sem ér a házilag készített pékáru nyomába. A kenyérsütésnek nem kell bonyolultnak lennie - minimális munkával isteni roppanós, ugyanakkor belül foszlós kenyeret tehetünk az asztalra, csupán egy dologra figyeljünk: hagyjunk neki időt.
Házi kenyér dagasztás nélkül
Hozzávalók:
- 3 bögre finomliszt
- ¼ tk instant élesztő
- 1 és ¼ tk só
- 1 és 5/8 bögre víz
- kukoricaliszt szükség szerint
Elkészítés:
- Egy nagyobb keverőtálban keverjük el a lisztet, az élesztőt és a sót.
- Adjuk hozzá a vizet és keverjük el a száraz hozzávalókkal. Ekkor a tészta ragacsos lett – ettől ne ijedjünk meg.
- A tálat takarjuk le egy fedővel vagy konyharuhával és a tésztát meleg helyen hagyjuk kelni 12-18 órán keresztül. Akkor lesz jó, ha megjelennek rajta a buborékok.
- Egy tiszta munkafelületet szórjunk meg liszttel és helyezzük rá a kenyértésztát. A tésztát is szórjuk meg egy kevés liszttel és egyszer vagy kétszer fordítsuk át.
- A tésztát takarjuk le és hagyjuk 15 percet pihenni.
- Egy kicsit lisztezzük be a kezünket és a munkafelületet, majd a tésztából formázzunk cipót.
- Egy tiszta konyharuhát szórjunk meg bőven liszttel, esetleg kukoricaliszttel és bugyoláljuk be vele a cipót. Hagyjuk további 2 órát kelni.
- A sütőt melegítsük fel 220 fokra, bekapcsoláskor tegyük be a sütéshez használt edényt (pl. vaslábos), hogy az is felmelegedjen, mire beletesszük a tésztát.
- Az átmelegedett sütőedényben helyezzük el a tésztát, lefedve süssük 30 percig, majd fedő nélkül további 15-30 percig. Akkor jó, ha a teteje szépen megbarnult.
Bár tudjuk, hogy nem a legegészségesebb alternatíva, a felvágott a legtöbb háztartásban visszatérő eleme az étkezőasztalnak. A feldolgozott húskészítmények helyett érdemes olykor saját szendvicsfeltétekkel próbálkozni – mint ezzel a három egészséges és isteni finom krémmel, amelyet semeddig sem tart elkészíteni.