Jaj, de jó a habos sütemény, karamell van az ő tetején! - Avagy francia krémes házilag

Ha valami igazán finom, de könnyű desszertre vágysz, akkor a francia krémest Neked találták ki. Az egész család imádni fogja ezt a lágy, habos süteményt, melyet már dalba is foglaltak. Jó, nem pont erről szól a nóta, de szólhatna. Mutatom is a legjobb receptet.

Hozzávalók (8 adag)

Az alaphoz

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg margarin
  • 1 tojássárgája
  • 1 dl tejföl (12 százalékos)
  • 1 ek ecet
  • csipet só

A töltelékhez - Vaníliakrémhez és habhoz

  • 3 tasak vaníliás pudingpor
  • 5 dkg cukor
  • 5 tojásfehérje
  • 15 dkg porcukor
  • 8 dl víz
  • 3,5 dl habtejszín
  • 2 cs habfixáló

A karamell mázhoz

  • fél dl tej
  • 18 dkg porcukor
  • 2 ek víz
  • fél tk instant kávé
  • 1 ek finomliszt
  • 5 dkg margarin

Elkészítés

Az alap hozzávalóit tésztává gyúrjuk, ketté osztjuk és egyenként kinyújtjuk kb. 30x25 cm-es lapokra. Villával megszúrkáljuk, majd 220 fokon, kb. 12 percig megsütjük. Amikor az egyik lap kész, akkor hagyjuk kihűlni, majd normál, magasabb falú tepsibe tesszük, és jöhet rá a krém.

A krém elkészítése

A krémhez egy nagyobb edényben feltesszük a víz háromnegyedének és a cukor harmadának elegyét forrni. A három tasak pudingport a maradék vízzel csomómentesre dolgozzuk, majd amikor már forr a cukros víz, hozzáadjuk a pudingot és sűrűre főzzük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a maradék cukorral és a kész pudinghoz keverjük. A krémet a tésztalapra kenjük (még melegen), hagyjuk kihűlni, közben felverjük a tejszínt és elkészítjük a karamell mázat.

A máz elkészítése

A cukrot egy edényben kevés vízzel összeolvasztjuk. Az instant kávét a tejjel és a liszttel összekeverjük, majd hozzáadjuk a cukorhoz. Besűrítjük, levesszük a tűzről, belekeverjük a margarint, és rögtön rásimítjuk a másik tésztalapra. Akkora kockákra vágjuk, amekkora sütiket szeretnénk (mielőtt megköt a máz, még akkor vágjuk szeletekre a sütit, különben töredezett lesz a teteje).

Még több isteni süti receptért kattints a következő oldalra!

Fotók: 3.bp.blogspot.com

Oldalak

  • 1
  • 2