Lifestyle

Párkapcsolati problémák hatékony megoldása terápiával

Mindannyiunknak van egy kép a fejében, hogy milyen is egy tökéletes párkapcsolat. A gond csak az, hogy ezek az ideális elképzelések nagyon gyakran, sőt szinte mindig ütköznek a valósággal, ami így párkapcsolati konfliktusokhoz vezet.

Venczli Alexandra, a Tudatosság Klub egyik alapítója, kognitív viselkedésterapeuta, nagyon sok párkapcsolati problémával dolgozott az elmúlt évek során.

A leggyakoribb problémák, amelyekkel találkozott az alábbiak:

  • kommunikációs problémák
  • túlzott irányítás, vagy irányítottnak érzés
  • képtelenség a konfliktusok megoldására
  • eltávolodás
  • szorongás

A legtöbben csak akkor fordulnak hozzá, amikor már javában lángol a "ház", pedig a legtöbb konfliktus is csírájában megoldható lenne terápiával.Az általa alkalmazott kognitív viselkedésterápia (amiről ide kattintva olvashatunk részletesen) hatékonyan segít megoldani ezeket a problémákat.

Alexandra gyakran megy keresztül az alábbi lépéseken:

1) Az elvárások azonosítása

A párkapcsolati konfliktusok forrása legtöbbször két tipikus dologból fakad. Az egyik ilyen kiváltó ok az egyik partner kielégítetlen szükségleteiből fakadó szorongás. A másik pedig, az a nehézség, amikor nem a megfelelő módszereket alkalmazzák a kielégítetlen szükségletből fakadó konfliktus kezelésére.

Egy terápiás ülés során Alexandra gyakran dolgozik együtt a párokkal is, hogy segítsen megérteni számukra, hogy a konfliktus pillanataiban mindenképp kommunikálják a saját felfogásukat az adott helyzetről és nyilvánítsák ki a személyes elvárásaikat is.

2) Kiváltó okok, hiedelmek és viselkedésmódok feltárása

Gyakran előfordul, hogy egyfajta ördögi körbe esnek bele a párok amiatt, mert nem megfelelően reagálnak párjuk viselkedésére.Vagyis egy negatív megnyilvánulást a másik fél részéről szinten egy téves, negatív viselkedés vagy reakció követ. Majd erre reagálva a másik fél újra helytelen módon reagál és ez így megy tovább, beleesve egy csaknem végtelen ciklusba.

A kognitív viselkedésterápiás modellt alkalmazva felderíthető, hogy milyen "logika" áll bizonyos viselkedésmódjaink mögött, így megtalálhatóak azok a kiváltó okok, amelyek rendszeresen konfliktushoz vezetnek.

3) Személyes határvonalak meghatározása és kijelölése

Talán az egyik legfontosabb dolog, hogy a terápia során megtanulják a párok, hogy konfliktusaikat tiszteletteljes és megértő módon oldják meg. Ehhez elengedhetetlen, hogy mindkét fél kijelölje a saját határait, amin nem hajlandóak túllépni. Meg kell érteniük azt is, hogy egy kapcsolaton belül a nézeteltérések elkerülhetetlenek, de egy pozitív, konstruktív hozzáállással a konfliktusok jól kezelhetőek.

4) Új magatartásformák meghatározása és alkalmazása

Kritikus dolog, hogy egy kognitív viselkedésterapeuta segítsen a pároknak abban, hogy a problémáikat pozitív célokká alakítsák. Majd ezekhez a célokhoz olyan konkrét technikákat is tanít, amelyek segítenek a párok jelenlegi negatív viselkedési mintáit pozitívakkal helyettesíteni. Segít tehát új alapokat állítani azáltal, hogy a fókuszt áthelyezik a negatív dolgokról a pozitívakra.

5) Érzelmi "szerződés" megkötése

Utolsó lépésként a terápia során Alexandra segít a pároknak meghatározni kapcsolatuk új feltételeit. Miután már feltárták a nagy konfliktusokat okozó problémákat és viselkedésformákat, ez a lépés arra szolgál, hogy segítsen a párnak meghatározni milyen számukra az ideális és egészséges kapcsolat. Ez teszi lehetővé olyan új kapcsolat építését, amely támogatja a növekedést és kielégíti mindkét partner szükségleteit.

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
Véget ért a klubszezon Szoboszlai Dominik számára, mivel sem az Európa-liga, sem az FA-kupa döntőjében nem lép pályára a Liverpool FC. Egy kupát a középpályás azért így is nyert a csapattal.
Lifestyle
A Juno szonda a Jupiter bolygó egyik holdját, az Europát vizsgálta, amikor érdekes felfedezésre bukkant. Emiatt a tudósoknak is leesett az álla!
Sztárok
Hailie Jade Scott neve sokak számára ismerős lehet, különösen mivel édesapja, Eminem már kislánykorában többször beleszőtte nevét dalszövegeibe.