Nem az az oka, amit eddig hittünk - Ezért segíti az emésztést a kávé

Kiderült, miért gyorsítja az anyagcserét.

Reggeli rituálé

Sokak számára a kávézás nemcsak sima örömforrás, hanem már egy igazi menetrendszerű cselekedet. Nem indul úgy a nap, ha nincs időnk a megszokott mennyiségű kávéra a kedvenc csészénkből, már csak azért sem, mert sokan a székrekedés ellen isszák az élénkítő italt. De vajon miért van az, hogy amikor megisszuk a kávét szinte azonnal mennünk kell a mosdóba? Ezt tanulmányozták a Texasi Egyetem kutatói, és patkánykísérletek során a következőket állapították meg.

Míg a korábban végzett tanulmányok azt akarták bebizonyítani, hogy a kávé koffeintartalma van hatással szervezetünkre és amiatt indul be a bélmozgás, az új kutatás szerint ennek semmi köze a koffeintartalomhoz, ugyanúgy egy mentes kávé is kiválthatja ezt a hatást -írja a mirror.

Hatások

A kutatók kávét adtak a kísérleti állatoknak és megállapították, hogy az ital - összetevőinek köszönhetően - fokozza az izommozgást és elnyom bizonyos baktériumokat a bélrendszerben. Habár további kutatásokat igényel a téma, azt kijelentették: a székrekedés ellen nagyon jó megoldás lehet egy-két csésze kávé fogyasztása, legyen az akár koffeines vagy koffeinmentes változat.

A kávé egyébként a vízhajtó hatása miatt fokozza a vesék működését, a visszatartott folyadék ürítésére bírja, felgyorsítja a belek mozgását és stimulálja a gyomornedvek kiválasztását is, ha pedig éhgyomorra isszuk akkor még tovább irritálja a beleket. A kávé továbbá a stresszel kapcsolatos kortizol hormon felszabadulását is előidézi -írja a portfolio. Ezért fontos, hogy stresszesebb időszakban inkább kerüljük a koffeintartalmú ital fogyasztását, valamint figyeljünk rá, hogy elengendő vizet vagy más folyadékot is fogyasszunk amikor kávézunk.

A kávé egyébként a nemi életre is hatással lehet, egyes tanulmányok szerint a nők és a férfiak esetében is növelheti a szexuális étvágyat. Míg a férfiaknál napi két kávé fogyasztása 50 százalékkal csökkenti az erekciós zavarok kockázatát, addig a nőknél kimutatták, hogy agyuk "szexhormon szabályozásáért" felelős területét stimulálja.

Leadfoto: 123rf.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!