Egészség

Tévhit vagy valóság? Vajon tényleg nehezebben fogyunk télen? Íme a szakértő válasza!

A bikiniszezon előtt és a januári újévi fogadalmak idején kezdenek a legtöbben fogyókúrázni. A november nem a fogyni vágyók kedvenc hónapja, az életvezetési tanácsadó szerint azonban nem az időponton múlik a fogyókúra sikere.

A legtöbb esetben pszichés probléma okozza a túlsúlyt

A téli, borongós időjárás nem kedvez a hangulatunknak. Ezt tudjuk jól, hiszen a hűvös, esős idő és a korai sötétedés nem varázsol jókedvet az arcunkra. Sokan nehezebben is állnak neki ilyenkor a fogyókúrának, hisz sportolni sem feltétlenül van idejük, a táplálkozáson azonban mindenképp érdemes elkezdeni a változtatást. A fogyás sikere ugyanis nagyban függ az étrendtől és nem feltétlenül szükséges edzőteremben izzasztani magunkat, ha szeretnénk megszabadulni néhány kilótól. „Sok olyan helyzet adódik, amikor valaki időhiány miatt nem tud sportolni vagy épp egészségügyi okok akadályozzák meg ebben. A fogyás azonban nem csak ezen múlik, és aki valóban túlsúllyal küzd vagy fogyni akar, nem legyinthet csak úgy, mondván, hogy nincs ideje a mozgásra. A táplálkozással ugyanis nagyon sokat tehetünk annak érdekében, hogy megszabaduljunk a plusz kilóktól és a kedvünk is jobb lesz, hisz elindultunk azon az úton, amelynek a végén elérjük a célunkat” - kezdte Bús Tímea életvezetési tanácsadó. Galériánkból megtudhatod, hogy a szakértő szerint mi áll pontosan az elhízás mögött legtöbbször, illetve azt is, mi a sikeres fogyókúra kulcsa!

A szakember szerint a fogyókúra elkezdésében nem az időjárás vagy az évszakok játsszák a legfontosabb szerepet, hanem az, hogy egyfajta kihívásként tekintsünk a fogyásra, amelyért hajlandóak vagyunk áldozatot hozni. „Az elhízás mögött 80-85% százalékban állnak pszichés okok, és csupán 10-15 százalékban okozzák egészségügyi gondok a túlsúlyt. Ebből is jól látszik, hogy a fogyás egy összetett pszichés folyamat, ami fejben kezdődik és a lélekben folytatódik. Hatalmas önismereti út ez, amiben fontos, hogy feltárjuk a kiváltó okokat, ebben sokat segíthet például a szomatodráma. Sokan stresszevők, azaz esznek, ha szomorúak, ha stresszesek, de emögött is lelki folyamatok állnak, melyeket ajánlott megismerni és csak utána lehet tartós a fogyás, ellenkező esetben találkozhatunk a jojó-effektussal” - tette hozzá a szakértő.
Kattints a további képekért!

Gondoltad volna, hogy gyógyszerek nélkül, természetes módon is megszabadulhatsz a puffadástól?

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Egészség
Lifestyle
Bár tavaszias marad az időjárásunk, de mégis lesz olyan jelenség, ami nagy kellemetlenséget fog okozni. Térképen mutatták meg, hol kell rá számítani Magyarországon!
Sztárok
Ugyebár anno Majka és Nádai Anikó is egy ikonikus valóságshowban tűnt fel először a tévében. Ez most visszatér az RTL képernyőjére!
Sztárok
Róma egyik központi kórházába ment Ferenc pápa szerdán, miután továbbra is gyengélkedik influenzás megbetegedés miatt - jelentette az ANSA olasz hírügynökség.