Az American Journal of Clinical Nutrition egyik kutatása szerint azoknál a nőknél, akik hosszabb időn keresztül nagy dózisban szedték a B6- és B12-vitamint, megnövekedett a tüdőrák kockázata, különösen a dohányzók körében. Bár a tanulmány nem igazolta egyértelműen az ok-okozati összefüggést, mégis felhívta a figyelmet arra, hogy ezen vitaminok túlzott bevitele nem tekinthető kockázatmentesnek. Emellett számos más kutatás számolt be arról, hogy a B6-vitamin nagy dózisban (100 mg felett napi szinten) hosszú távon perifériás neuropátiát okozhat – egy olyan idegrendszeri állapotot, amelyet zsibbadás, bizsergés, izomgyengeség vagy akár maradandó idegkárosodás is kísérhet.
3/5
Fotó: Pinterest
Video A Hegyi doktor Magyarországon: Interjú Hans Sigl-el
Az American Journal of Clinical Nutrition egyik kutatása szerint azoknál a nőknél, akik hosszabb időn keresztül nagy dózisban szedték a B6- és B12-vitamint, megnövekedett a tüdőrák kockázata, különösen a dohányzók körében. Bár a tanulmány nem igazolta egyértelműen az ok-okozati összefüggést, mégis felhívta a figyelmet arra, hogy ezen vitaminok túlzott bevitele nem tekinthető kockázatmentesnek. Emellett számos más kutatás számolt be arról, hogy a B6-vitamin nagy dózisban (100 mg felett napi szinten) hosszú távon perifériás neuropátiát okozhat – egy olyan idegrendszeri állapotot, amelyet zsibbadás, bizsergés, izomgyengeség vagy akár maradandó idegkárosodás is kísérhet.