Ma sem aludtál eleget? Ezek a drámai változások mennek végbe a testedben

Egy jó alvás csodákra képes, szoktuk mondani, és egyáltalán nem túlzunk vele. A megfelelő mennyiségű szundítás a legjobb gyógyszer a testnek, így ha valami miatt nem pihenünk eleget, akkor súlyos következményekkel kell szembenéznünk. Lássuk, mikkel!

1. Agykárosodás

Elegendő alvás nélkül se a kognitív, se a testi funkciók nem tudnak normálisan működni. Amíg alszunk, a központi idegrendszerben lévő aktív neuronok pihennek, a szervezet pedig kihasználja az időt, és fehérjét állít elő, hogy a sejtkárosodásokat kezelje. Ha csak két-három órát szundítunk naponta, akkor az agyunk kimerül; ez azzal jár, hogy amíg ébren vagyunk, nem tudunk koncentrálni, és képtelenek vagyunk nehéz döntéseket hozni, vagy kreatív ötletekkel előállni.

2. Legyengült immunrendszer

Az alvás nem csak a sejteket regenerálja, hanem az immunrendszert is feltölti energiával: antitesteket és citokineket termel, amik segítenek kivédeni a fertőzéseket. Ha a szervezetben megfelelő mennyiség vannak jelen az antitestek és a citokinek, akkor nem vesszük észre, hogy a testünk éppen egy vírussal vagy baktériummal harcol. Elegendő alvás nélkül azonban nem lesz energiánk, és nem tudjuk felvenni a kesztyűt a kórokozókkal szemben.

3. Megemelkedett vérnyomás

Azoknak, akik öt vagy annál kevesebb órát alszanak, sokkal nagyobb az esélyük a magas vérnyomás kialakulására. Alvás közben a vér segít szabályozni a stresszhormonok szintjét, vagyis hozzájárul az idegrendszer nyugodt és normális működéséhez. Az alváshiány következtében azonban a stresszhormonok nem képesek úgy funkcionálni, ahogy kellene, így a vérnyomás automatikusan megemelkedik.

Fotó: ahchealthenews.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!