Így használd a pulzusmérő órát a terhesség alatt

Előző cikkemben a terhesség alatti pulzusemelkedéssel kapcsolatos adatokról írtam. Most egy szuper lehetőséget is megmutatnék, mégpedig a pulzusmérő órák hasznát a várandósságunk alatt.

Bartha-Darabos Ivett - blogger

Személyi tréner, sportember, nő és kismama vagyok, aki utazásra hív a fitt várandósságon innen és túlra. Kérdéseitekkel megkereshettek e-mailben vagy Facebook-on is, szívesen állok rendelkezésetekre, illetve kételyekkel és ötletekkel is fordulhattok hozzám.

Rólam köztudott, hogy nem rajongok az ilyen kütyükért. Többet próbáltam már, de különösebb értelmét nem láttam a hétköznapjaimban, amit egy telefonnal ne tudtam volna megoldani. Viszont eljött az az idő, amikor az edzéseim nem alapozhatom kizárólag a közérzetemre.

Eredetileg a cardio gépek pulzusmérőjét használtam kontrollra, de az ugye csak 1-1 percet mutat, mivel a futópadnál nem foghatom folyton a szenzorokat még gyaloglás közben sem, mert akkor helytelen a gyakorlat kivitelezése. A kapaszkodás szigorúan tilos! Persze azoknak, akik már magabiztosan mennek kapaszkodás nélkül, ha te még nem vagy stabil, akkor nyugodtan részesítsd előnyben a biztonságos kapaszkodást). Egy vendégemen láttam ezt a kis tüneményt, amit idő közben én is beszereztem, mert különösen meggyőzőnek találtam, hogy nem szükséges hozzá pulzusmérő öv, hanem az óra a barátnőm csuklóján mérte azt.

Több tesztet is végeztem azóta, aminek az eredményeit külön-külön fogom megmutatni.

Az első „kíséreltem“ egy általános cardioedzés volt, hogy a gép által mutatott értékeket összevessem az óráéval. Amolyan hitelesítésképpen. Nagyon hasonló adatokat kaptam, így neki is ugrottam a következő edzésemen.

A pontosság kedvéért az edzéseim méréseit egy Polar A360-as órával végzem, csuklóméréssel. Éjszakára nem hordom, mert meggebednék, ha valami lenne a csuklómon miközben épp pihenni szeretnék, de azoknak, akinek rendetlenkedik a pulzusa, különösen jó lehet ez a 24 órás mérési lehetőség.

Konklúziók saját magamra vonatkozóan

  • Amikor azt érzem, hogy leesik a fejem: 64 körüli pulzust mértem
  • Amikor jól érzem magam, energikus vagyok: 80-92 között voltak a normál, terhelés nélküli értékeim.
  • Ezek pont megfelelnek a szakirodalmakban leírtaknak, ami magabiztosságot adott, mivel néha úgy éreztem, alig választ el valami az alvástól.

Hogy érthető legyen, amit látsz

Elsőként nagyon tetszett, hogy bizonyos időközönként jelzi, hogy ideje kicsit megemelni a pulzusom. Ez nagyon jó azoknak, akik gép előtt ülnek és elfelejtenek felállni, mászkálni kicsit.

Lapozz, a cikk folytatódik a következő oldalon!

Fotók: Bartha-Darabos Ivett

Oldalak

Fashion&Beauty
Ahogy beköszönt a nyár, új lehetőségek és inspirációk nyílnak meg a körömtrendeket illetően is, melyekből idén sem lesz hiány.
Sztárok
Clementine egyre jobban hasonlít az édesanyjára és külsőleg minden adottsága megvan ahhoz, hogy hamarosan a nyomdokaiba lépjen.
Egészség
A kertedben hasznos gyógynövény lehet, a szántóföldeken viszont sok bosszúságot képes okozni.