Így megy tönkre a testünk, ha állandóan ülünk, és ezt tehetjük ellene

A technika fejlődésével észrevétlenül kúszik be mindennapjainkba az ülő testhelyzet, pedig az emberi testet nem ülésre "találták ki". Egyre több ember küzd a mozgásszegény életmód és az ülőmunka következtében kialakuló mozgásszervi bántalmakkal. De van megoldás, és egyszerűbb, mint gondolnánk!

Végh Nikola - gyógytornász, fizioterapeuta

A mozgás, a tánc és a sport gyermekkorom óta központi szerepet játszanak az életemben. Aktív, vidám, pörgős életvitel jellemző rám, amelyet a hivatásomnak köszönhetően az egészség, mint fő érték szempontjából is átlátok és gyakorlom is. A Heim Pál Gyermekkórház ortopédiai osztályán és a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben dolgozom, főként tartásjavítással, gerinc- és lábdeformitásokkal, derék-, csípő-, és térdfájdalommal küzdő gyermekekkel, felnőttekkel és sportolókkal foglalkozom. Kérdésed van? Ide kattintva tudsz segítséget kérni!

Ülve töltött mindennapok

Autóban vagy tömegközlekedésen ülve jutunk el munkahelyünkig, ahol ülve dolgozunk, ülve megyünk haza, majd otthon fáradtan leülünk. Ülve eszünk, ülve nyomkodjuk a billentyűzetet, ülve nézünk TV-t, ülve telefonálunk, majdhogynem ülve alszunk is. Ezen kívül egyre több dolog érhető el egy-egy gomb lenyomásával (ülve), ezzel is a mozdulatlanság – eleinte – kellemesnek tűnő lehetőségét megteremtve.

Káros hatások

Az emberi test nem ülésre lett kitalálva. Egyre több ember küzd a mozgásszegény életmód és az ülőmunka következtében kialakuló mozgásszervi bántalmakkal. A legtöbbeket derék-, háti-, nyaki panaszok kínoznak, de gyakran előfordulnak alsó végtagi és kisugárzó bántalmak, a kéz és az ujjak túlerőltetéséből adódó ínhüvelygyulladás, tenisz- és golfkönyök, a nyak-vállövi izmok egyensúlyzavara miatt vállövi fájdalom, és fejfájás is.

De mit tehetünk? - Lapozz!

Fotó: pixabay.com, 123rf.hu

Oldalak

Szólj hozzá Te is!