Egészség

Tönkreteheti a kezet a sokat számítógépezők betegsége - Ezek a tünetek

Kezünk épsége alapvetőnek számít a hétköznapokban – de mi történik, ha egyszer csak ez megváltozik? A mindennapi dolgok, akár a legapróbb mozdulatok is fájdalmas akadályba ütközhetnek, ha kezünkkel van probléma.

Dr. Lénárt Anett - kézsebész, ortopéd traumatológus adjunktus

Fodrász, könyvelő, majd agysebész szerettem volna lenni, miközben élsportolói szinten röplabdáztam. Végül sportgimnázium helyett egy kétnyelvű gimnáziumban érettségiztem. Már az orvosi egyetemen szerettem a kézsebészetbe. Hivatásom látványos, néha sorsfordító eredményekkel jár, amelyhez nagy türelem szükséges, de a siker reménye, hogy egy roncsolt végtag visszanyeri 100%-ban a funkcióját, hatalmas ösztönző erő. A Honvédkórház Baleseti Sebészeti Osztálya mellett a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben magánpraxist is viszek, ahol egyre jobban értékelem, hogy rendelés közben csak a betegre koncentrálhatok. Kérdésed van? Ide kattintva tudsz segítséget kérni!

Veszélyben a sokat számítógépezők

Az egyik leggyakoribb kézpanasz az ínhüvelygyulladás, amit sokszor ismételt, monoton mozdulatok válthatnak ki. Gyakran alakul ki gépírónőknél, takarítóknál és fizikai munkát végzőknél, de gyakorlatilag bárkivel előfordulhat. A monoton, ismétlődő mozdulatok miatt a csukló, a kéz vagy az ujjak inai extrém megterhelést állnak ki, és erre reagálva begyulladhatnak. Sokan ilyenkor csak legyintenek, és ugyanúgy teszik tovább a dolgukat, mintha mi sem történne. Esetleg ha még este is fáj, akkor tesznek rá egy kis vizes borogatást.

De mi történik, ha a fájdalom nem akar elmúlni?

Egy akut gyulladásból – ha nem figyelünk oda – sajnos hosszabb távú probléma is kialakulhat, ami már komolyan is akadályozhatja mindennapi tevékenységeinket. A fájdalomtól olyan egyszerű dolgok is kibírhatatlanná válnak, mint a cipőfűző bekötése, zipzár felhúzása, vagy akár a telefon megtartása. A munkáról nem is beszélve, hiszen ha tovább erőltetjük a beteg testrészt, csak rosszabb lehet a helyzet. Krónikus gyulladás alakulhat ki, ami tovább terjedhet a környéki inakra is. Beszűkülhet az ínhüvely, és megakadályozhatja a testrész mozgatását.

Mit tegyünk a panaszok ellen? Lapozz!

Fotó: 123rf.hu

Oldalak

Egészség
Lifestyle
Változott a világ, és muszáj belátnunk, hogy elképesztően sok elektronikai hulladékot termel ki a világ. Az Európai Unió most ezen szeretne változtatni.
Sztárok
A Konyhafőnök zsűritagja nagyon sokáig kereste a szerelmet, mielőtt ráakadt Rácz-Gyuricza Dórára. Az is romantikus filmbe illő, hogy az RTL műsorának köszönhetik, hogy összejöttek.
Lifestyle
Teljesen átalakul a Lidl gasztronómiai vonala, és innentől a desszertek is előtérbe kerülnek majd, miután elköszöntek a sztárséfjüktől. Abban biztosak lehetünk, hogy a színvonal nem fog változni.