Egészség

Ha görbén ül a gyerek – Erre figyelj szülőként, hogy elkerüljétek a gerincferdülést

„Húzd ki magad! Ülj egyenesen!” Mindenkinek ismerősen csenghetnek ezek a szavak, kinek az iskolából, kinek otthonról. Gyerekként nem figyeltünk olyan „semmiségekre”, mint a helyes testtartás, azonban szüleink/tanáraink felszólítására legtöbben gyorsan kiegyenesedtünk.

Dr. Moravcsik Bence Balázs - ortopéd, traumatológus szakorvos, gerincgyógyász

Már gimnazistakánt elköteleztem magam a gyógyítás mellett. Hiszem, hogy a páciens bizalmának elnyerése a legfontosabb, hiszen az együttműködése nélkül a gyógyulás is tovább tart. Nagy hangsúlyt fektetek a kölcsönös párbeszédre, a közérthető kommunikációra. Az emberi testben minden mindennel összefügg, ezért a mozgásszervi panaszok felderítése mellett a pszichét sem hagyom figyelmen kívül. Kérdésed van? Ide kattintva tudsz segítséget kérni!

A sok ülés veszélyezteti a gerincünket

Szülőként persze egészen más szemszögből látjuk ezt a kérdést. Ami gyermekként felesleges kötekedésnek tűnt a testtartással kapcsolatban, utólag már hasznos tanács. Főleg az ülő életmód rohamos elterjedése óta kiemelten fontos, hogy védjük gerincünket, így gyermekünkét is. A sok ülés nagy kockázatot jelent a hátfájásra, azonban ha valakinek gerincferdülése van, számolnia kell az ilyen jellegű panaszokkal. Így próbáljuk elkerülni, hogy gyermekünk gerincferdüléssel küzdjön.

Mire érdemes odafigyelni?

Szülőként a legfontosabb, hogy figyeljük a gyermek tartását ülés és járás közben. Ha görnyedésen kapjuk, nyugodtan szóljunk rá, hogy húzza ki magát! Tegyük ezt játékosan, vezessük rá a tartáskontroll fontosságára. A gyermeknek legfontosabb a szülői példamutatás. Legyünk szülőként hitelesek, mutassunk jó példát gyermekünknek. Egy idő után megtanulja a helyes példát. Ha esetleg észlelünk valamilyen aszimmetriát a vállak, vagy a csípő két oldala között, forduljunk gyermekortopéd szakorvoshoz. Az aszimmetria a gerincferdülés egyik legalapvetőbb tünete, azonban ez még nem jelent visszafordíthatatlan problémát. Szakorvosi segítséggel gyermekkorban még viszonylag könnyen kezelhető.

Mit tehetünk az egészség érdekében? Folytatás a következő oldalon!

Foó: pixabay.com

Oldalak

Egészség
Sztárok
Az 59 éves színésznőt nemcsak a nagysikerű szuperhősfilmben (és folytatásaiban) láthattuk: játszott az Aranyszem című James Bond-filmben, sőt az Elrabolva-sorozatban is ő formálta meg Liam Neeson (ex...
Egészség
A kertedben hasznos gyógynövény lehet, a szántóföldeken viszont sok bosszúságot képes okozni.
Sztárok
Csütörtök délelőtt jelentették be, hogy az 55 esztendős ausztrál énekesnő is fellép majd az idei Sziget Fesztiválon.