Egészség

Felpörög az anyagcsere és csökken a zsírtömeg, ha ezt csinálod

A mozgásszegény életmód a civilizált társadalom velejárója. Egyre kevesebb fizikai aktivitással jár a mindennapi élet, a munka és a szórakozás. Azonban a fizikai inaktivitás negatívan hat szervezetünkre, hosszú távon kellemetlen mozgásszervi panaszokhoz, tartáshibákhoz, csökkent teljesítőképességhez, elhízáshoz, vérnyomás- és alvászavarokhoz, csontritkuláshoz, érelmeszesedéshez vezethet.

Végh Nikola - gyógytornász, fizioterapeuta

A mozgás, a tánc és a sport gyermekkorom óta központi szerepet játszanak az életemben. Aktív, vidám, pörgős életvitel jellemző rám, amelyet a hivatásomnak köszönhetően az egészség, mint fő érték szempontjából is átlátok és gyakorlom is. A Heim Pál Gyermekkórház ortopédiai osztályán és a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben dolgozom, főként tartásjavítással, gerinc- és lábdeformitásokkal, derék-, csípő-, és térdfájdalommal küzdő gyermekekkel, felnőttekkel és sportolókkal foglalkozom. Kérdésed van? Ide kattintva tudsz segítséget kérni!

A testmozgás hatásai a különböző szervrendszerekre

A rendszeres testmozgás számtalan haszonnal jár. Pozitívan befolyásolja szívünk működését, ereink rugalmasságát, tüdőkapacitásunkat, anyagcserénket, immunrendszerünket, ezzel ellenálló képességünket. Javítja a hangulatunkat, frissítően hat agyműködésünkre, szépíti a bőrünket, erősíti csontjainkat és rendezi testünk összetételének arányait.

Keringés

Szívünk munkája hatékonyabbá válik. A szívizomzat megerősödik, így szívünk több vért képes átpumpálni egyetlen szívciklus alatt önmagán. Az érfalak rugalmasabbá, ellenállóbbá válnak.

Légzés

A légzőizmok megerősödnek, a vitálkapacitás nő, a légzéstechnika javul. A légzés hatékonyabbá, gazdaságosabbá válik.

Anyagcsere

Az izomtömeg növekedése miatt az alapanyagcsere fokozódik, sportolás közben pedig az energiafelhasználás akár 10-szeresére is emelkedhet.

Hogyan változik testünk összetétele? Lapozz!

Fotó: pixabay.com

Oldalak

Egészség
Lifestyle
Húsvétkor a magyarok egyszerűen bolondulnak a kalácsért. Viszont vannak olyanok, amik nem a legjobb minőségűek. Van, amibe mi is belefutottunk.
Lifestyle
Egyre több az internetes bűnöző, akik ugye nem csak az OTP Bank nevében telefonálgatnak. Most egy nyugdíjast túlságosan is könnyű volt behúzni a csőbe.
Lifestyle
Ha ezt az akadályt is sikerrel veszed, jogosan lehetsz majd büszke magadra!