Recept

Ezekkel helyettesítheted a cukrot - Tények és tévhitek a természetes édesítőszerekről

A "Tények vs. tévhitek" sorozatomban olyan alapanyagokat mutatok be a konyhámban, amivel szinte minden nap találkozik mindenki, mégis vannak egészségesebb alternatíváik. Illetve a bennem felmerülő kérdésekre, megpróbálok válaszolni is, hátha hasznos lehet számotokra.

Marton Andrienn - ételstylist, receptíró

Blogomban és videóimban megmutatom, hogy miképp őrizd meg egészséged időtakarékosan és költséghatékonyan! Itt minden az egészséges egyensúly fenntartásáról szól. Hidd el, az eredmény önmagáért beszél majd. Remélem, velem tartasz!
Ha szeretnél jobban megismerni, olvasd el a velem készült interjút is!

Finomított cukrok és a természetes édesítőszerek

Az első részben a burgonya és édesburgonya került terítékre most jöjjenek a finomított cukrok és a természetes édesítőszerek… Azt hiszem ez az a témakör, aminek nem egy bejegyzésnyi helyet kellene kihagyni, hanem egy egész könyvet lehetne róla írni. Én mégis megpróbálom nektek összefoglalni a legfontosabb gondolataimat a cukorról.

2 gyermekem van, akik szinte mondhatom azt, hogy ösztönösen szeretik a cukrot. Persze ez nem igaz, hiszen az én felelősségem volt, hogy megszerették, azaz ha nagyon csúnya szóval szeretnék élni, akkor ’’függővé tettem őket’’. Persze nem ilyen súlyos a helyzet, mert ezt az állapotot természetesen vissza tudtam fordítani. Most már finomított cukor helyett mézet, vagy természetes édesítő szereket használok minden süteménybe.

Mondok egy számomra fontos gondolatot és remélem nem bántok meg ezzel senkit…. Van, aki cukorbetegsége, vagy súlyfeleslege miatt eszik kevesebb édességet – attól félve, hogy meghízik. Az általános egészségi állapot romlása miatt azonban csak nagyon kevesen figyelnek oda a cukorfogyasztás csökkentésére, a cukor kiváltására.

Pedig a finomított fehér cukor a legerősebb savképző anyag, fogyasztása számtalan betegség okozója. A cukorbetegségen kívül epilepsziát, epehólyag-gyulladást, vastagbélgyulladást, elmezavarokat, szívbetegségeket, hiperaktivitást és komoly anyagcsere betegségeket okoz. *

Szóval, amikor valaki azt mondja nekem, hogy ’’ehetek sok édességet, mert sokat edzem és ezért úgysem hízok meg” , akkor az illető kívülről karban tartja magát, de belül nem figyel a szervezete egészségére. Ezzel nem szeretnék senkit megbántani, csak szerintem a mai világban egyre több lehetőség van a finomított cukor kiváltására és a természetes édesítő szerek használatára.

A barna cukor egészségesebb?

A barna cukor nem összekeverendő a nádcukorral: ez ugyanis nem más, mint színezett fehér cukor, szóval nem alternatíva egyáltalán.

A nádcukor jobb mint a barnacukor?

Egészségesebb, mivel nagyon kis mértékben feldolgozott, sokkal több a benne maradó értékes anyag és nem terheli annyira az emésztő rendszert, mint a finomított cukor.

Mik a természetes édesítőszerek?

Stevia, Eritritol, Xylitol, méz, stb.

Több kell a természetes édesítőszerekből, mint cukorból?

  • A Stevia édesítő ereje háromszázszorosa a cukorénak.
  • Az Eritrit és a Xilit 15%-al kell hogy több legyen, hogy ugyanazt az ízt kapjuk.

Nem roncsolja a fogukat a természetes édesítőszer?

  • A Xilit és az Eritrit a fogmosás után használva – a legújabb kutatások szerint – erősíti a fogzománcot, és megszüntetni a kisebb szuvasodást.
  • Míg a Stevia az ínygyulladások leküzdésében is segít.

Sok a kalóriatartalma a természetes édesítőszereknek?

A Xilitnek alacsony a kalóriatartalma, 40%-al kevesebb (grammonként 2,4 kalóriát tartalmaz, míg az eritrit 0,2 kalóriát tatalmaz.)

Kipróbálnál egy olyan desszertet, ami nem csak finom, hanem egészséges is? A következő oldalon mutatok két receptet is, ha kíváncsi vagy rá, lapozz!

* Forrás: Blikk Rúzs
Fotók: Marton Adrienn

Oldalak

Recept
Sztárok
Ahogyan a Mirror is írja, Harry és Károly hamarosan újra láthatják egymást, ha minden a herceg tervei szerint alakul majd.
Lifestyle
Azért valószínűleg nem ez fogja visszatenni Lindsay Lohant a térképre, viszont a frissen felkerült filmek nem igazán tudtak labdába rúgni mellette.
Lifestyle
A TikTokon ezerféle elképesztően zseniálisa takarítási trükkel találkozhatunk, érdemes viszont olykor közelebbről is megvizsgálni, vajon valóban hatékonyak-e ezek a módszerek.