Ne mondj le a burgonyáról! Mutatom a diétás változatot

Mindenekelőtt szeretném elmondani, hogy nem vagyok sem orvos, sem szakértő. Amiket most leírok, azokat a konyhában töltött idő alatt tapasztaltam. Illetve, ahogy fogyasztottam ezeket az alapanyagokat, saját testemen éreztem a változásokat, ezért is merek ilyen bejegyzést írni nektek. Tények vs. tévhitek sorozatomban olyan alapanyagokat mutatok be a konyhámban, amelyekkel szinte minden nap találkozik mindenki, mégis vannak egészségesebb alternatíváik. A felmerülő kérdésekre megpróbálok válaszolni is, hátha hasznos lehet számotokra. :)
Marton Andrienn - ételstylist, receptíró
Ha szeretnél jobban megismerni, olvasd el a velem készült interjút is!
Burgonya helyett édesburgonya
Mindenki szereti a sültkrumplit, a héjában sült krumplit, a krumplipürét, a burgonyachipset… Tudom… Én is. Csak én az elmúlt időszakban tudjátok miből készítettem ezeket?! Igen. Édesburgonyából.
Más az íze mint a hagyományos burgonyának?!
Kicsit. Talán édeskésebb, krémesebb, színre narancssárgásabb. Sokan a sütőtökhöz hasonlítják az ízét.
Az édesburgonya is burgonya?!
Magyarul megtévesztő, hiszen az édesburgonya nevet kapta, pedig még a burgonya gumó, addig az édesburgonya az maga a gyökér. A szulákfélék nemzetségébe tartozik. Spanyol nyelvterületen batátának hívják.
Drágább az édesburgonya, mint a sima burgonya?
Igen, drágább. Sokan emiatt sem választják, holott sokkal kevesebb mennyiség is elég belőle, hiszen sokkal laktatóbb, mint az egyszerű burgonya. Így ár-tápérték arányban sokkal jobb választásnak bizonyul.
Meg lehet szokni az ízét?!
Mivel a legtöbb elkészítési módban fűszerekkel, vagy tejtermékkel keverem, illetve köretként használom, mondhatni izgalmasabb az íze. Nem utolsó sorban pedig jöjjenek a tények, a számok összehasonlítva 1-1 db 160 grammos édes- és sima burgonyát.
Hagyományos burgonya:
- Rost: 3g
- A-vitamin: 14IU
- C-vitamin: 17,5mg
- Kalória: 130
- Szénhidrát: 29g
Édes burgonya:
- Rosttartalma: 4g
- A-vitamin: 22000IU
- C-vitamin: 22mg
- Kalória: 90
- Szénhidrát: 24g
A számokat elnézve, azt hiszem elmondhatom, hogy mindenképp érdemes otthon édesburgonyát tartani. Több a C- vitamin-tartalma, fedezi a napi A- vitamin szükségletünk 400%-át, ráadásul kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a hagyományos burgonya.
Tipp:
1. Minél sötétebb a színe az édesburgonyának, annál több ásványi-anyagot és antioxidánst tartalmaz.
2. A rostot egyébként a burgonya héja tartalmazza többnyire, így érdemes héjában sülve elkészíteni.
3. A száraz, hűvös helyet kedveli, de hűtőbe ne tegyük, mert megkeseredik.
Megjegyzés:
Sajnos a burgonya típusától függetlenül egészségtelen, ha zsírban, sültkrumpliként fogyasztjuk, ezért inkább a sütőben sült változatát szoktam készíteni.






























