Ne mondj le a burgonyáról! Mutatom a diétás változatot

Mindenekelőtt szeretném elmondani, hogy nem vagyok sem orvos, sem szakértő. Amiket most leírok, azokat a konyhában töltött idő alatt tapasztaltam. Illetve, ahogy fogyasztottam ezeket az alapanyagokat, saját testemen éreztem a változásokat, ezért is merek ilyen bejegyzést írni nektek. Tények vs. tévhitek sorozatomban olyan alapanyagokat mutatok be a konyhámban, amelyekkel szinte minden nap találkozik mindenki, mégis vannak egészségesebb alternatíváik. A felmerülő kérdésekre megpróbálok válaszolni is, hátha hasznos lehet számotokra. :)

Marton Andrienn - ételstylist, receptíró

Blogomban és videóimban megmutatom, hogy miképp őrizd meg egészséged időtakarékosan és költséghatékonyan! Itt minden az egészséges egyensúly fenntartásáról szól. Hidd el, az eredmény önmagáért beszél majd. Remélem, velem tartasz!
Ha szeretnél jobban megismerni, olvasd el a velem készült interjút is!

Burgonya helyett édesburgonya

Mindenki szereti a sültkrumplit, a héjában sült krumplit, a krumplipürét, a burgonyachipset… Tudom… Én is. Csak én az elmúlt időszakban tudjátok miből készítettem ezeket?! Igen. Édesburgonyából.

Más az íze mint a hagyományos burgonyának?!

Kicsit. Talán édeskésebb, krémesebb, színre narancssárgásabb. Sokan a sütőtökhöz hasonlítják az ízét.

Az édesburgonya is burgonya?!

Magyarul megtévesztő, hiszen az édesburgonya nevet kapta, pedig még a burgonya gumó, addig az édesburgonya az maga a gyökér. A szulákfélék nemzetségébe tartozik. Spanyol nyelvterületen batátának hívják.

Drágább az édesburgonya, mint a sima burgonya?

Igen, drágább. Sokan emiatt sem választják, holott sokkal kevesebb mennyiség is elég belőle, hiszen sokkal laktatóbb, mint az egyszerű burgonya. Így ár-tápérték arányban sokkal jobb választásnak bizonyul.

Meg lehet szokni az ízét?!

Mivel a legtöbb elkészítési módban fűszerekkel, vagy tejtermékkel keverem, illetve köretként használom, mondhatni izgalmasabb az íze. Nem utolsó sorban pedig jöjjenek a tények, a számok összehasonlítva 1-1 db 160 grammos édes- és sima burgonyát.

Hagyományos burgonya:

 • Rost: 3g
 • A-vitamin: 14IU
 • C-vitamin: 17,5mg
 • Kalória: 130
 • Szénhidrát: 29g

Édes burgonya:

 • Rosttartalma: 4g
 • A-vitamin: 22000IU
 • C-vitamin: 22mg
 • Kalória: 90
 • Szénhidrát: 24g

A számokat elnézve, azt hiszem elmondhatom, hogy mindenképp érdemes otthon édesburgonyát tartani. Több a C- vitamin-tartalma, fedezi a napi A- vitamin szükségletünk 400%-át, ráadásul kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a hagyományos burgonya.

Tipp:

1. Minél sötétebb a színe az édesburgonyának, annál több ásványi-anyagot és antioxidánst tartalmaz.

2. A rostot egyébként a burgonya héja tartalmazza többnyire, így érdemes héjában sülve elkészíteni.

3. A száraz, hűvös helyet kedveli, de hűtőbe ne tegyük, mert megkeseredik.

Megjegyzés:

Sajnos a burgonya típusától függetlenül egészségtelen, ha zsírban, sültkrumpliként fogyasztjuk, ezért inkább a sütőben sült változatát szoktam készíteni.

A következő oldalon mutatok két édesburgonyás fogást, ha kíváncsi vagy rá, lapozz!

Fotók: Marton Adrienn

Oldalak

 • 1
 • 2

Szólj hozzá Te is!