Joghurtos csirkemellfilé - Mentás mangószósszal és barna rizzsel

Lehetek veletek nagyon őszinte?! Már nagyon unom a natúr csirkét, hiszen amikor anno fogyókúráztam és gyorsan szerettem volna valamit készíteni, nagyon sokszor főztem ezt rizzsel, így a 10 év alatt bizony sokszor és sokat ettem már. Éppen ezért arra gondoltam, hogy mivel itt a nyár egy üde, krémes és egészséges szósszal teszem izgalmasabbá a csirkét. Amúgy tudtátok, hogy miért jobb barna rizst választani köretként? Míg a barna rizst hántolják, tehát a külső héjat eltávolítják a rizsszemekről, addig a fehér rizst további feldolgozás miatt fehérítik és glükóz segítségével fényesítik. A barna rizs sok B-, E-vitamint, folsavat, káliumot, magnéziumot, vasat tartalmaz, míg a fehér társa, a feldolgozás miatt, csak a töredékét. Jó étvágyat kívánok hozzá!

Marton Andrienn - ételstylist, receptíró

Blogomban és videóimban megmutatom, hogy miképp őrizd meg egészséged időtakarékosan és költséghatékonyan! Itt minden az egészséges egyensúly fenntartásáról szól. Hidd el, az eredmény önmagáért beszél majd. Remélem, velem tartasz!
Ha szeretnél jobban megismerni, olvasd el a velem készült interjút is!

Joghurtos csirkemellfilé mentás mangószósszal és barna rizzsel

Elkészítés: 45 perc
Előkészítés: csirke pácolása: minimum 2 óra - maximum 12 óra
Mennyiség: 4 fő

Hozzávalók:

  • 260 g előgőzölt barna rizs

Páchoz:

  • 220 g natúr joghurt
  • 2 ek. almapüré
  • 1 ek. fehérborecet
  • 1 tk. só
  • 1 tk. frissen őrölt bors
  • 2 tk. garam masala
  • 8 vékony szelet csirkemell filé

Püréhez:

  • 1 ek. Almaecet
  • 1 dl kókusz tej
  • 150 g mangópüré
  • 150 g almapüré
  • 1 marék mentalevél, durvára vágva (nagyjából: 15-20 db levél)
  • 1 db alma, magházát eltávolítani, húsát apró kockákra vágni
  • ½ tk. só
  • ½ tk. bors
  • 2 ek. dijoni mustár
  • 1 kisebb Jalapeno paprika, magházát eltávolítani, húsát nagyon apróra vágni
  • ½ tk. friss reszelt gyömbér
  • ½ tk. őrölt fahéj
  • 2 szál szegfűszeg

Lépésről-lépésre:

Egy edényben keverjük össze a pác hozzávalóit.

A csirkemellfiléket először kicsit megklopfoljuk, majd a pácba tesszük. Letakarva, hűtőbe helyezzük minimum 2 óráig, de akár 1 napig is. Eközben elkészítjük a szószt. Egy közepes edénybe tesszük a püré hozzávalóit, majd felforraljuk és pár percig érleljük az ízeket.

Egy másik edénybe beleöltjük az alaposan átmosott rizst és felöntjük hideg vízzel. A rizs és a víz aránya: 1:3-hoz. Teljes lángon fedő nélkül főzzük a barna rizst, addig még felforr a víz. Ekkor leszűrjük a habját, majd letakarjuk fedővel és a lehető legalacsonyabb hőfokon főzzük, annyi ideig, ami a dobozán fel van tüntetve. Ha elkészült, fedő alatt pihentetjük még 10 percet.

Felmelegítjük a grill lapot és a pácolt csirkemelleket kisütjük rajta. 5-5 perc oldalanként.

Tálalási tipp: Soufflé kerámiaformákat belülről megolajozunk, majd megtöltünk barnarizzsel. Tálaláskor minden egyes tányér közepére fejjel lefelé helyezzük a formákat és óvatosan felemeljük. Köré tesszük a csirkemell filéket, adagonként 2 szeletet.

Megjegyzés: Amikor a rizst főzzük, ne vegyük le róla a tetejét, mert a rizs nem fog megpuhulni.

Lapozz a következő oldalra, és mutatok még két nagyon egészséges fogást!

Fotók: Marton Adrienn

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!