Joghurtos csirkemellfilé - Mentás mangószósszal és barna rizzsel

Lehetek veletek nagyon őszinte?! Már nagyon unom a natúr csirkét, hiszen amikor anno fogyókúráztam és gyorsan szerettem volna valamit készíteni, nagyon sokszor főztem ezt rizzsel, így a 10 év alatt bizony sokszor és sokat ettem már. Éppen ezért arra gondoltam, hogy mivel itt a nyár egy üde, krémes és egészséges szósszal teszem izgalmasabbá a csirkét. Amúgy tudtátok, hogy miért jobb barna rizst választani köretként? Míg a barna rizst hántolják, tehát a külső héjat eltávolítják a rizsszemekről, addig a fehér rizst további feldolgozás miatt fehérítik és glükóz segítségével fényesítik. A barna rizs sok B-, E-vitamint, folsavat, káliumot, magnéziumot, vasat tartalmaz, míg a fehér társa, a feldolgozás miatt, csak a töredékét. Jó étvágyat kívánok hozzá!
Marton Andrienn - ételstylist, receptíró
Ha szeretnél jobban megismerni, olvasd el a velem készült interjút is!
Joghurtos csirkemellfilé mentás mangószósszal és barna rizzsel
Elkészítés: 45 perc
Előkészítés: csirke pácolása: minimum 2 óra - maximum 12 óra
Mennyiség: 4 fő
Hozzávalók:
- 260 g előgőzölt barna rizs
Páchoz:
- 220 g natúr joghurt
- 2 ek. almapüré
- 1 ek. fehérborecet
- 1 tk. só
- 1 tk. frissen őrölt bors
- 2 tk. garam masala
- 8 vékony szelet csirkemell filé
Püréhez:
- 1 ek. Almaecet
- 1 dl kókusz tej
- 150 g mangópüré
- 150 g almapüré
- 1 marék mentalevél, durvára vágva (nagyjából: 15-20 db levél)
- 1 db alma, magházát eltávolítani, húsát apró kockákra vágni
- ½ tk. só
- ½ tk. bors
- 2 ek. dijoni mustár
- 1 kisebb Jalapeno paprika, magházát eltávolítani, húsát nagyon apróra vágni
- ½ tk. friss reszelt gyömbér
- ½ tk. őrölt fahéj
- 2 szál szegfűszeg
Lépésről-lépésre:
Egy edényben keverjük össze a pác hozzávalóit.
A csirkemellfiléket először kicsit megklopfoljuk, majd a pácba tesszük. Letakarva, hűtőbe helyezzük minimum 2 óráig, de akár 1 napig is. Eközben elkészítjük a szószt. Egy közepes edénybe tesszük a püré hozzávalóit, majd felforraljuk és pár percig érleljük az ízeket.
Egy másik edénybe beleöltjük az alaposan átmosott rizst és felöntjük hideg vízzel. A rizs és a víz aránya: 1:3-hoz. Teljes lángon fedő nélkül főzzük a barna rizst, addig még felforr a víz. Ekkor leszűrjük a habját, majd letakarjuk fedővel és a lehető legalacsonyabb hőfokon főzzük, annyi ideig, ami a dobozán fel van tüntetve. Ha elkészült, fedő alatt pihentetjük még 10 percet.
Felmelegítjük a grill lapot és a pácolt csirkemelleket kisütjük rajta. 5-5 perc oldalanként.
Tálalási tipp: Soufflé kerámiaformákat belülről megolajozunk, majd megtöltünk barnarizzsel. Tálaláskor minden egyes tányér közepére fejjel lefelé helyezzük a formákat és óvatosan felemeljük. Köré tesszük a csirkemell filéket, adagonként 2 szeletet.
Megjegyzés: Amikor a rizst főzzük, ne vegyük le róla a tetejét, mert a rizs nem fog megpuhulni.