Recept

Pezsgős-rozmaringos eperlekvár

Tudom, tudom… Ahhoz, hogy finom és hosszú ideig eltartható lekvárt készítsünk, sok cukrot, tartósítószert kell beletenni és órákig kell főzni…. Vagy mégsem?! Képzeljétek, van egy jó hírem. 15 perc alatt, minden tartósítás és cukor nélkül is isteni és hosszú életű lekvárt lehet készíteni. Ráadásul idén az eperlekvárt megbolondítottam egy kis rozmaringgal és pezsgővel. Ha eddig elképzelted, hogy milyen körülményes egy lekvárkészítés, akkor adj neki egy próbát és meglátod, hogy nagyon egyszerű. Jó befőzést!

Marton Andrienn - ételstylist, receptíró

Blogomban és videóimban megmutatom, hogy miképp őrizd meg egészséged időtakarékosan és költséghatékonyan! Itt minden az egészséges egyensúly fenntartásáról szól. Hidd el, az eredmény önmagáért beszél majd. Remélem, velem tartasz!
Ha szeretnél jobban megismerni, olvasd el a velem készült interjút is!

Pezsgős-rozmaringos eperlekvár

Mennyiség: 3 db közepes nagyságú befőttesüveg lekvár és 0,5 liter eperszörp
Elkészítési idő: 20 perc

Hozzávalók:

  • 2000 g eper, mosva, szárát levágva, negyedelve
  • 400 g eritrit
  • 1 dl pezsgő
  • 1 szál rozmaring
  • 1 db fél citrom leve
  • 3 db jól záródó csavaros tetejű befőttesüveg

Elkészítés:

1. Egy nagyobb edényben vizet forralunk, majd beletesszük a befőttes üveget és a csavaros tetejüket. 15 percig forraljuk. Majd, ha elkészültünk vele, akkor egy kifogó segítségével, egy tiszta konyharuhára tesszük őket fejjel lefelé, úgy hogy kézzel nem érünk az üvegekhez. Megvárjuk, míg maguktól megszáradnak.

2. Az epret megmossuk, szárát levágjuk és felnegyedeljük.

3. Egy lábosba tesszük és hozzáadjuk a pezsgőt, az édesítőszert, a citromlevet és a rozmaringszálat.

4. Forrás után 15 percig közepes lángon főzzük, folytonos kevergetés mellett. Időközben krumplinyomóval kicsit összenyomjuk az epreket. 15 perc után kivesszük a rozmaring szálat.

5. A többletfolyadékot szitán keresztül átszűrjük és félre tesszük.

6. A megmaradt eperlekvár felét beletesszük konyhai aprítógépbe, és krémesre törjük, míg a másik felét darabosan hagyjuk. Összekeverjük a kétféle állagú eper lekvárt. Megint felforraljuk, de csak azért, hogy forrón tölthessük az üvegekbe.

7. Sterilizált üvegekbe kanalazzuk a kész, forró lekvárt. Tegyük annyira tele, amennyire csak tudjuk. Az üveget lezárjuk, majd azonnal fordítsuk fejre. Így légmentesen záródnak az üvegek és hosszú ideig eláll benne az eperdzsem. Ezután újságpapírba csomagoljuk őket és dunsztban hagyjuk kihűlni. (Én egy fonott kosarat kibéleltem takaróval és oda tettem a becsomagolt befőttes üvegeket.)

Tipp:

1. Ha tehetjük, akkor csavaros tetejű, jól záródó üvegeket használjunk a lekvár tárolására.

2. A megmaradt léből epres limonádét lehet készíteni.

Megjegyzés:

1. Mindig friss, hibátlan gyümölcsből dolgozzunk, mert akkor tovább el tud állni a lekvár.

2. Szezon végén érdemes befőzni, mert akkor édesebbek, zamatosabbak a gyümölcsök.

3. Ha eléggé érett a gyümölcs, akkor egyáltalán nem kell cukrot hozzáadni, ugyanis, ahogy a befőttes üvegben áll, időarányosan édesedik a lekvár.

4. Felbontás után viszont hamar romlanak, hiszen semmilyen tartósítószer nincs bennük. Éppen ezért érdemes sok apró dzsemesüveget használni, hogy felbontás után el is fogyjon.

5. A lekvár időtállósága nem a cukor és a tartósítószer mennyiségén múlik, hanem, hogy megfelelően fertőtlenítettük-e az üvegeket, illetve, hogy a kész lekvárokat sikerült-e légmentesen lezárni. Szóval nyugodtan kihagyhatjuk a tartósítószert és a cukrot!

Lapozz a következő oldalra, és mutatok még két nagyon egészséges fogást!

Fotók: Marton Adrienn

Oldalak

Recept
Lifestyle
A Kos jegy szülötte végtelen energiával és erővel rendelkezik, ennek pedig az egyik forrása a táplálkozás. Azonban nem mindegy mit és mennyit visz be szervezetébe, hogy az megfelelően működjön.
Home&Design
Ahogy beköszönt a tavasz és közeledik a húsvét, sokan szeretnék otthonukat friss, vidám és ünnepi hangulatba öltöztetni. Ehhez adunk most kreatív, praktikus ötleteket!
Lifestyle
Rengetegféle hobbi közül választhatunk a mindennapok során, teljesen eltérő, hogy kinek mi válik be, mit élvez a legjobban. Létezik viszont egy hobbi, mely egyetlen forintba sem kerül, bármikor...